maj
06
2015

Biljna vlakna produžuju životovoщ21
Za samo dve sedmice, promena ishrane dramatično utiče na rizik od raka debelog creva. Prelazak sa “zapadne” na ishranu bogatu vlaknima drastično smanjuje taj rizik, dok ga prelazak sa tradicionalne ishrane (bogate vlaknima) na zapadnu drastično povećava.

U medicini je već poznato da ishrana utiče na rizik od raka debelog creva, ali dosad nije bilo poznato kolikije taj uticaj i koliko se brzoon oseća.

Rak debelog creva je četvrti po učestalosti uzrok smrti u celom svetu. Učestalost raka debelog creva daleko je veća u zapadnom svetu nego u Africi i na Dalekom istoku. Pa ipak, Afrikanci koji žive u Americi češće obolovaju od te bolesti. Naučnici su se, naravno, upitali zašto.

Istraživači su napravili eksperiment u kojem su učestvovali Amerikanci i Afrikanci. Amerikanci se tipično hrane namirnicama koje imaju mnogo masti i proteina, a malo biljnih vlakana. Nasuprot ovome, Afrikanci se hrane namirnicama koje sadrže veliku količinu biljnih vlakana, a malo masti i proteina.

Da bi utvrdili koliko ulogu u tome igra ishrana i crevna mikroflora, internacionalni tim naučnika sa Univerziteta Pitsburg i Kraljevskog koledža u Londonusproveli su eksperiment sa grupom Amerikanaca afričkog gporekla i dugom grupom Afrikanaca koji žive u seoskom području Južne Afrike. Na dve sedmice, ove dve grupe su, u kontrolisanim uslovima, obrnule svoju ishranu: Amerikanci su počeli da se hrane kao seoska afrička populacija, a Afrikanci su prešli na američku ishranu.

Pre i posle eksperimenta na volonterima je obavljena kolonoskopija, a istraživači su takođe izmerili biološke pokazatelje koji ukazuju na rizik od raka debelog creva, a proučili su i uzorak bakterijske flore uzet iz debelog creva.

Na početku eksperimenta, dok su američki Afrikanci još jeli uobičajenu američku hranu, gotovo polovina ih je imala polipe – abnormalne izrasline na tkivu debelog creva, koje mogu da budu bezazlene, ali mogu i da prerastu u rak. Nijedan od seljana Afrikanaca nije imao te abnormalnosti.

Nakon dve sedmice na afričkoj ishrani, američka grupa je imala znatno manjeupala u debelom crevu i smanjene biomarkere rizika raka od debelog creva. A u grupi seljana Afrikanaca, pokazatelji koji ukazuju na rizik od raka debelog creva dramatično su se povećalinakon samo dve sedmice na zapadnoj ishrani.

Vođa istraživanja, prof. Džeremi Nikolson, sa Odeljenja za hirurg
iju i rak Kraljevskog koledža u Londonu, rekao je: “Na osnovu ovih merenja možemo da sa pouzdanjem kažemo da bi promena ishrane dovela do većeg broja slučajeva raka kod seoskih Afrikanaca, odnosno do manjeg broja kod Amerikanaca, pošto iz drugih proučavanja postoje pouzdani pokazatelji da promene koje smo posmatrali jesu znak rizika od raka. Ovi rezultati ukazuju da ljudi mogu da značajno smanje rizik od raka debelog creva ako budu konzumirali više biljnih vlakana. To nije novo, ali je stvarno iznenađujuće koliko se brzo i dramatično mogu promeniti pokazatelji rizika u grupama koje su promenile način ishrane”.

Profesor Stiven Okifi sa Univerziteta Pitsburg, koji je koordinisao ovo proučavanje, dodao je: “Istraživanja na Japancima koji su se preselili na Havaje pokazuje da je potrebna samo jedna generacija pozapadnjačenih migranata da se inače niska stopa pojave raka (kod Japanaca) promeni u visoku stopu koja postoji kod Havajaca. Naše proučavanje je pokazalo da zapadna ishrana dovodi do promene biomarkera koji ukaziju na rizik od raka debelog creva za samo dve sedmice!”

Ovo istraživanje je ukazalo da je glanvi razlog povećanog rizika od raka to što su bakterije u crevima – mikrobiom – promenile svoj metabolizam da se prilagode novoj ishrani. Kod Amerikanaca je uvođenje vlafruit-5-a-day-102159082kana u ishranu dovelo do povećanja proizvodnje butirata, nusprodukta metabolizma vlakana koji ima važan antikancerogeni efekat.

Zaključak? Majke su potpuno u pravu kad govore deci: “Jedi više voća i povrća!” 

Izvor: zdravahrana.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *