jul
14
2015

Namirnice odgovorne za javljanje akni

lecba-akne-poNajčešći uzrok akni je alergija na određene namirnice ili grupu namirnica. Kada je vaše telo alergično na određenu namirnicu, u telu se dešavaju stalne toksične reakcije. Ovo dovodi do zapaljenja u koži, što za posledicu ima zapušene pore koje uzrokuju bubuljice. Neke namirnice uzrokuju cistične akne, koje se teško leče. Kao što je već pomenuto, teško je standardizovati listu namirnica koje uzrokuju nastanak, budući da se uzročni faktori razlikuju od osobe do osobe. Ipak, postoje neke opšte namirnice koje mogu da prizovu akne, a pomenute su dole:

CRVENO MESO

Crveno meso je poznato da u mnogim slučajevima uzrokuje akne. Životinjski proteini su teški za varenje, u poređenju sa onima iz biljaka. Beskorisni nusproizvodi koji ostaju u telu mogu da se izbacuju kroz kožu, što za posledicu ima akne. Štaviše, u takvoj hrani postoje hormoni, te njihovo konzumiranje dovodi do povećanja nivoa hormona, što može da izazove bubuljice.

MLEČNI PROIZVODI

Istraživači tvrde da mlečni proizvodi mogu da imaju negativan uticaj na kožu, te da je mleko jedan od značajnih uzroka javljanja akni. Ovo je uglavnom zbog sadržaja masti, ali i hormona prisutnih u mleku. Međutim, ne dobiju bubuljice svi koji piju mleko. Prekomerno unošenje mlečnih proizvoda može isto tako da pogorša stanje.

JAJA

Jaje je jedno od najčešćih alimentarnih alergena koji mogu da izazovu akne.

OBRAĐENE NAMIRNICE

Obrađene namirnice sadrže mnogo prezervativa i aditiva, što može biti loše po vašu kožu. One sadrže toksine koji mogu da izazovu javljanje akni. Prečišćeni šećer ili veštački zaslađivači isto tako mogu da štete koži koja je sklona aknama.

KOFEIN

Namirnice koje sadrže kofein, kao što su čokolada, kafa, čaj i druga “kola” pica, poznate su kao čest uzrok akni. Kofein povećava proizvodnju hormona, te može dovesti do značajnog javljanja akni.

Ova lista će vam pomoći da prepoznate namirnice (ako ih ima) koje u vašem slučaju uzrokuju akne. Njihovo izbegavanje može pomoći u dostizanju čiste, zdrave i blistave kože. Takođe, unosite mnogo svežeg voća i pijte adekvatnu vodu kojom ćete izbaciti toksine iz svog tela. Redovno vežbanje i izbalansirana ishrana su uključene u dostizanju čiste i besprekorne kože.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *