feb
05
2016

Zdravlje iz morskuh dubina – alge

alge1

Alge su podvodne biljke, morske trave, a mnogi ih nazivaju i „morsko povrće“. Svi oni koji su probali alge slažu se u jednoj konstataciji, a to je da su jedinstvenog ukusa.Ukus nekih algi je blag, drugih je malo izraženiji.Izuzetno su korisne i zdrave za organizam jer su bogat izvor hranjivih i lekovitih supstanci.Obiluju vitaminima, mineralima, belančevinama, proteinima, prehrambenim vlaknima, aminokiselinama i drugim vrednim nutrijentima. Ako govorimo o najhranljivijim namirnicama na planeti, iz tog spiska se nikad ne mogu izostaviti alge. One su prava superhrana, a evo zašto.

Sadrže obilje korisnih nutrijenata

Svi nutricionisti zasigurno će se složiti da su alge jedne od nutritivno najbogatijih biljaka.One su  izvor mnogih važnih vitamina, minerala i ostalih vrijednih sastojaka.Za primer možemo spomenuti da u jednom gramu algi ima hranjivih sastojaka otprilike koliko ih ima u kilogramu voća i povrća.Osim što su bogate važnim vitaminima i mineralima, alge imaju i izrazito visok postotak vlakana.Čak do 75% ukupne mase algi mogu činiti prehrambena vlakna.

Mala količina algi dodatih u vašu ishranu učiniće svaki obrok mnogo hranljivijim. Alge su u tom pogledu, može se s pravom reći, “kompletna hrana”. Evo, na primer, šta sve sadrže plavo-zelene alge, spirulina i hlorela:

-Bogat izvor lako svarljivih, kompletnih proteina, posebno za one koji se hrane vegetarijanski.

– Sjajan izvor hlorofila, koji se naziva još i “biljna krv” zato što je po sastavu veoma sličan hemoglobinu iz ljudske krvi.

– Bogate su vitaminima A, C, E i K i B kompleksom, uključujući B6, a po nekima i B 12. Alge su jedan od retkih prehrambenih izvora vitamina D.

– Bogate su mineralima: kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, fosforom, kalijumom kao i nekim drugim mikroelementima.

-Sadrže esencijalne masne kiseline, uključujući gama-linolensku kiselinu (GLA)

-Bogate su enzimima i fitonutrijentima.

Lekovita svojstva algi

Alge sadrže zavidne količine gotovo svih minerala; kalcijuma, joda, gvožđa, natriuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma.Bogate su ugljenim hidratima, proteinima i belančevinama.  Obiluju vitaminima C, A, B1, B12, E.Sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline za koje je poznato da imaju izuzetno pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

S medicinskog stajališta alge su vrlo korisne i iskoristive za prevenciju i suzbijanje mnogih tegoba.

-Uspešno regulišu metabolizam: izuzetno visoka koncentracija joda u pojedinim algama deluje pozitivno na štitnu žlezdu koja je odgovorna za regulaciju metabolizma.

-Podstiču detoksikaciju organizma: bogate su hlorofilom koji je snažan prirodni detoksikant

-Pročišćavaju krv: hemijski sastav algi je vrlo sličan ljudskoj krvnoj plazmi stoga one vrlo uspešno pomažu u pročišćavanju krvi.

-Odlično deluju na koštani sistem: pojedine alge sadrže veliku količinu kalcijuma što ih čini neprocenjivom namirnicom za kvalitet i zdravlje kosti.

-Odlične su za  mršavljenje: veliki udeo vlakana i hranjivih supstanci, zajedno s niskom kaloričnom vrednošću, čine alge idealnom namirnicom za mršavljenje.

-Uspešne su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti: pojedine alge sadrže visoku koncentraciju magnezijuma koji dokazano snižava visoki krvni pritisak i sprečava srčani udar.

Osim spomenutih lekovitih svojstava alge imaju još mnogo blagotvornih efekata na zdravlje:

-pomažu u borbi protiv dijabetesa

-imaju antibakterijsko delovanje

-jačaju imunitet

-pomažu u prevenciji raka

-štite od virusnih infekcija

-ublažavaju PMS

-povećavaju plodnost

-pojačavaju izdržljivost i snagu organizma

Antikancerogena svojstva algi

Antikancerogeno delovanje algi je dobro poznato u mnogim kulturama. Prva istraživanja na algama bila su provedena 1960 godine. Prema izveštaju, koji je 1966 godine predstavio Claudio&Standardo, 68% pacijenata s rakom pokazalo je značajno poboljšanje nakon injekcija s algama.U Eberskom papirusu se spominje da su drevni Egipćani koristili alge za lečenje tumora dojke.Pacijenti su takođe pokazali dobru podnošljivost hemoterapije, popravio im se apetit, a kosa im je počela normalno rasti.

Pretpostavlja se da upravo fucoidan – kompleksni polisaharid, sastojak kombu i wakame algi, uzrokuje apoptozu -samouništenje stanica raka.To potvrđuje i istraživanje u Japanu, tokom kojeg je fukoidan, primijenjen direktno na ćelije raka u laboratoriji, uzrokovao njihovo uništenje u toku 72 sata.

Alge u kulinarstvu

Alge su najzastupljenije su u kulinarstvu azijskih zemalja, najviše u Kini i Japanu.Konzumiraju se kao samostalna jela, kao dodaci supama, varivima, salatama, koriste se kao začini.U ishrani se najviše koriste Wakame, Kelp, Arame, Nori, Kombu.

  • Wakame alge se koriste u pripremi supa
  • Kelp alge su izvrstan dodatak supama i varivima
  • Arame  se koriste kao dodatak salatama, kuvanom povrću ili supama
  • Nori su poznate po pripremi susšija
  • Kombu alge podstiču varenje i koriste se kao dodatak malo težim jelima, radi lakše varljivosti a koriste se i u obliku čaja.

Što se tiče pripreme, lako se mogu iskoristiti u jelima: mogu se dodati u supe, variva, salate, a nori alga se koristi za pravljenje sušija, tradicionalnog japanskog jela koje postaje popularno i kod nas.

U prodaji kod nas najlakše možete naći spirulinu, kombu, nori, hidžiki i vakame alge. Sve su podjednako dobre, ali imaju neke specifične osobine i specifičan način upotrebe, o kojima se možete raspitati prilikom kupovine u prodavnicama zdrave hrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *