jun
25
2016

Tikvice za zdravlje

tikvice

Tikvice, srodnice krastavca i lubenice, potiču iz Centralne i Južne Amerike, a poznato je da se u ishrani koriste već hiljadama godina. Ova kultura proširila se po Mediteranu i Africi zahvaljujući slavnom moreplovcu Kristoferu Kolumbu, a danas se uzgaja širom sveta. U našem članku daćemo vam više odličnih predloga za jela od tikvica, a ukazaćemo vam i na njihova izvanredna lekovita svojstva, kao i na efikasnu dijetu sa tikvicama, sa kojom se možete osloboditi viška kilograma oko struka.

Koliko su korisne tikvice za zdravlje

Najstarije semenke tikvica koje datiraju pre više hiljada godina pronađene su u pećinama Meksika. Indijanci su smatrali tikve jednim od tri dara Majke Zemlje, zajedno sa kukuruzom i pasuljem. Iako je poreklom iz Amerike, ta namirnica je veoma rasprostranjena širom sveta. Zajedno sa lubenicom i krastavcem pripada familiji Cucurbitaceae.

Svi delovi tikvice su jestivi, uključujući meso, semenke, koru i cvet. Odličan je izvor vitamina C i magnezijuma, veoma važnih za zdravlje, a takode sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin koji sprečavaju štetni uticaj slobodnih radikala (nestabilnih molekula koji uništavaju ćelije i uzročnici su mnogih bolesti), blagotvorno deluju na vid i preveniraju nakupljanje masnih naslaga u arterijama.

Štite kardiovaskularni sistem

Tikvice obiluju magnezijumom, mineralom koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga. Ova namirnica sadrži folnu kiselinu, koja organizmu služi za razbijanje visokog nivoa homocisteina, vrste amino-kiseline koja može izazvati srčani udar ili trombozu (začepljenje krvnih sudova).

Kalijum i magnezijum, koje takođe nalazimo u tikvicama, snižavaju krvni pritisak, a poznato je da hipertenzija, ukoliko se zanemari, može izazvati arteriosklerozu (stvrdnjavanje krvnih sudova), srčani udar, slog i druge zdravstvene tegobe. Budući da kora sadrži najveći procenat ovih dragocenih sastojaka, ne treba ih ljuštiti već samo dobro oprati (najbolje bi bilo konzumirati samo organski gajene). Takođe, da bi se iskoristili svi nutrijenti, to povrće najbolje je jesti sirovo.

Ostala lekovita svojstva tikvica

Tikvice sprečavaju giht

Ovo bolno stanje uzrokuje prekomerna količina mokraćne kiseline u organizmu. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji poseduju protivupalna svojstva. Giht zahvata zglobove, a njegovo lečenje zahteva striktan režim ishrane, koji podrazumeva konzumiranje velikih količina voća i povrća, te izbegavanje namirnica poput crvenog mesa i brze hrane. Moćni antioksidansi, poput vitamina A i C, kojih ima u tikvicama, sprečavaju razne upale, astmu, artrozu i reumatoidni artritis.

Održavaju zdravlje očiju

Ovo povré sadrži nutrijente koji doprinose razvoju i održavanju fotoreceptorskih ćelija mrežnjače oka, te efikasno poboljšavaju vid. Ovo povrće bogato je i vitaminom A, takođe veoma važnim za zdravlje očiju, kao i vitaminom C, koji s beta-karotenom, cinkom i manganom deluje antioksidansno i štiti oči. Pored toga, tikvice se mogu koristiti i kao oblog za ublažavanje bolova.

Odlični su borci protiv stresa

Osim navedenog magnezijum i folna kiselina kojim tikvice obiluju, čuvaju nervni sistem i pomažu u borbi sa stresom. Vlakna koja se sadrže u tikvicama pomažu pri regulaciji i snižavanju lošeg holesterola, dok vitamini A i C sprečavaju oksidaciju holesterola u krvnim sudovima, umanjujući tako rizik za obolevanje od ateroskleroze. Inače, vitamin C je moćan antioksidans – štiti ćelije od slobodnih radikala, koji uzrokuju brojne zdravstvene poremećaje i smatraju se direktnim uzročnicima kancera.

Sadrže li tikvice kalorije i kakve su za dijetu?

Tikvice imaju vrlo malo kalorija, ali su izuzetno hranljive, pa se zato preporučuju u brojnim dijetama. Mršavljenju doprinose i zato što obiluju vodom i vlaknima, koji pomažu u održavanju vitke linije. One sadrže i visok procenat vitamina i minerala, koji štite organizam i jačaju imunološki sistem.

U porciji od 100 grama ima svega 20 kalorija, 1 gram čine dragocena vlakna i 2 grama su ugljenihidrati. Vodite računa i o tome da recimo pohovane tikvice zbog svog načina pripreme, sadrže značajno više kalorija čak 125, a od njih su još kaloričnije punjene tikvice zapečene u rerni, stoga ako planirate dijetu, izbegnite ova dva recepta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *