dec
25
2016

Povrće za hlade dane – zimski aduti

hladni dani1

Leto i jesen su (zasluženo) na glasu kao godišnja doba bogata ukusnim voćem i povrćem, što našu trpezu čini znatno raznovrsnijom tokom tih meseci.Naprotiv, i zima ima svoje adute, i krajnje je vreme da ih iskoristite na pravi način.

Kelj

Kralj zimskih dana, kelj je jedna od namirnica kojom bi što češće trebalo da obogatite trpezu, pogotovo krajem zime, kada je hladnoća njegove listove učinila samo mekšim. Kelj uspeva i na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa, zbog čega raste tokom cele zime.

Prokelj

Ako i dalje mislite da mrzite prokelj, probajte plodove koji se sada nalaze na pijačnim tezgama, jer su znatno ukusniji od onih koje jedemo leti. Sadrži veoma malo kalorija, ali dovoljno vitamina C i A, kao i biljnih proteina i vlakana.

Keleraba

Nemački naziv za kelerabu “kupus-repa” dovoljno govori o ovom neobičnom povrću koje se u velikom stilu vraća na naše trpeze. I to je pozitivna promena u našoj ishrani, jer kelerabe ne vole leto, naklonjenije su jeseni i zimi, zbog čega treba iskoristiti trenutak i dodati ih svakodnevnim jelima.

Paškanat (paštrnjak)

Bogat vitaminima B, C i E, paškanat je nezaobilazan dodatakraznim jelima i čorbama. Najbolji je upravo onaj koji se ubira posle jutarnjeg mraza tokom hladnih, zimskih dana.

Raštan

Iako je raštan rasprostranjen uglavnom u Crnoj Gori, delovima BiH i Hrvatske (pod nazivom raštika), sve češće se nalazi i na našim pijačnim tezgama. To treba iskoristiti jer je ovom povrću ne smeta nedostatak sunčanih dana, niti gubi mnoštvo vitamina tokom niskih temperatura.

Kupus

Legenda o prednostima  kupusa kod nas je uveliko rasprostranjena, ali nikako bez razloga. Kako kupus dobro podnosi niske temperature, ne nedostaje na pijacama tokom zimskih dana, a kako sadrži velike količine vitamina C, odličan je saveznik u borbi protiv prehlade.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *