mar
09
2017

Crna limunada

hbv

Poznato je da je limunada jedan od najzdravijih napitaka. Ipak, pojavilo se nešto mnogo bolje i za zdravlje i za uživanje – crna limunada. Sigurni smo da ćete je od sada praviti svaki dan. U nastavku ćemo pokušati da vam predočimo koliko je ovaj napitak dobar za vaše zdravlje, opisujući lekovitost i nutritivni sastav svakog od sastojaka.

Aktivni ugalj

Šta je aktivni ugalj?
Aktivni ugalj je ugalj bezbedan za konzumiranje. Napravljen je od kokosa, treseta ili drveta. Crn je, bez mirisa i slabo izraženog ukusa. Brzo je postao popularan kao dodatak za detoks pića i kao boja za hranu.

Kako aktivni ugalj deluje?
Aktivni ugalj je adsorbent, što je električna aktivnost, jača nego sama apsorpcija, što predstavlja mehaničku akciju. Aktivni ugalj adsorbuje većinu organskih i neorganskih hemikalija, koje ne pripadaju telu, ali ne apsorbuje hranljive materije!
Alkalne osobine aktivnog crnog uglja se vezuju za otrove i sprečavaju ih da se apsorbuju iz želuca u creva. On je toliko jak da vezuje sve što je u vašem digestivnom traktu, pa se obično daje onima koji su hospitalizovani zbog trovanja ili predoziranja narkoticima. Sada ga mnogi ljudi koriste da se oslobode toksina kao što su pesticidi, ili pomažu sebi u borbi protiv ili sprečavanju mamurluka.

Limun

Osim što je ukusan, limun je i vrlo zdrav. Bogat je vitaminom C, koji jača imuni sistem. Osim toga, limun sadrži i vitamin B, riboflavin i minerale poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma, zatim proteine i ugljene hidrate.

Limunada je dobra za želudac. Sok od limuna pomešan s toplom vodom pomaže da se oslobodite problema sa varenjem. Ukoliko redovno pijete limunadu, vaša creva će se brže osloboditi štetnih sastojaka.

Limun, prirodni antiseptik, može da izleči probleme vezane za vašu kožu. Limun je bogat vitaminom C koji podmlađuje kožu a licu daje blistavi sjaj. Pomaže u oralnoj higijeni. Limunada, takođe, otklanja loš zadah i druge probleme vezane za desni.

Javorov sirup

Javorov sirup je čist prirodni proizvod koji se, bez dodatka konzervansa, može dugo čuvati. Pojedine vrste javorovog drveta, kada se “zarežu”, daju veću količinu gustog slatkog soka specifičnog mirisa – sirupa, koji u svom sastavu ima saharozu i invertne šećere. Uz to, hranljiviji je čak i od meda: 100 g sirupa sadrži 64% ugljenih hidrata, 0,4% masti, 0,1% belančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrednost je 275 kCal. Koristi se upravo kao zamena za šećer i med. Ima prijatan, sladak ukus, boja mu je tamnosmeđa i srednje je gustine.

Recept za crnu limunadu

Sastojci:

  • 1 litar čiste vode
  • 2 limuna
  • 1 kašičica aktivnog crnog uglja
  • 2 kašike javorovog sirupa

Priprema:

Počnite sa 2 limuna, isecite ih na pola i iscedite sok iz njih. Sipajte sok od limuna pravo u staklenu teglu od 1L, dodajte kašičicu crnog drvenog uglja, i 2 kašike javorovog sirupa. Popunite preostali prostor u vašoj tegli sa vodom i čvrsto zavrnite poklopac. Promućkajte vašu mešavinu dobro.

Napomena: Ova limunada će vam obojiti jezik i stolicu. Dakle, nemojte da se iznenadite sledeći put kada odete na toalet, ako vam stolica bude potpuno crna! Kod osoba koje imaju probleme sa zatvorom preporučujemo da ne koriste ovaj napitak dok ne reše problem, jer aktivni ugalj može da pogorša situaciju u tom slučaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *