mar
10
2017

Manje jela usporava starenje?

manje jela52

Starenje se odigrava na ćelijskom nivou, a naučnici su eksperimentalno utvrdili da ćelije miševa kojima je ograničen broj kalorija funkcionišu nešto drugačije, tako da su zdraviji i žive duže.

Istraživači univerzitata Brigam Jang su utvrdili da kada se delatnost ribozoma, markera ćelijskih proteina, smanji i uspori – usporava se i proces starenja. Smanjena brzina rada usporava proizvodnju, ali zato daje ribozomima dodatno vreme da se oporave.

Ribozomi koriste 10-20 posto ukupne energije ćelije da bi izgradili sve proteine koji su ćelijama neophodni da bi funkcionisale. Zbog toga je nepraktično uništiti čitav ribozom kad počne da loše funkcioniše. Popravka individualnih delova ribozoma na redovnoj bazi omogućava ribozomima da nastave da proizvode proteine visokog kvaliteta duže nego što bi to inače bio slučaj. Ta proizvodnja visokog kvaliteta sa svoje strane omogućava ćelijama i čitavom telu da bolje funkcionišu.

„Ribozom je veoma kompleksna mašina, nešto kao auto, i periodično mu je potrebno servisiranje da bi zamenio delove koji se najbrže istroše“, izjavio je jedan od autora istraživanja, Džin Prajs, profesor biohemije na Univerzitetu Brigam Jang. „Kada se gume izližu, ne baca se ceo auto, nego se zamene gume. Jeftinije je zameniti gume“.

Dakle, šta dovodi do toga da ribozomi uspore rad i zato duže traju? U eksperimentu na miševima – to je bio smanjen unos kalorija.

Istraživači su posmatrali dve grupe miševa. Jedna grupa je imala neograničen prostup hrani, a druga je bila ograničena da konzumira 35% manje kalorija, iako je dobijala sve nutrijente neophodne za život.
„Kad ograničite unos kalorija, dolazi do gotovo linearnog produženja dužine života“, kaže Prajs. „Zaključili smo da je ograničenje broja kalorija izazvalo realne biohemijske promene koje su usporile tempo starenja.”

Ovaj tim nije prvi koji je zapazio vezu između smanjenja broja kalorija i dužine života, ali su bili prvi koji su pokazali da se usporava celokupna sinteza proteina i prepoznali mehanizam – ulogu ribozoma u olakšanju biohemijskih promena koje produžavaju mladost.

„Miševi koji su imali ograničen broj kalorija bili su energičniji i manje podlegali bolestima”, rekao je Prajs. „I ne samo da su živeli duže, već, pošto su bolje održavali svoje telo, duže su i ostajali mladi“.

Uprkos tome što je ovo proučavanje zapazilo vezu između konzumacije manje kalorija i produžetka životnog veka, profesor Prajs kaže da se ne može očekivati da ljudi počnu da broje kalorije i očekuju da će ostati večno mladi. Restrikcija kalorija nije isprobana kao strategija protiv starenja na ljudima, a suštinska poruka je istraživanja da počnemo da razumevamo način na koji je najbolje da se brinemo o svom telu.
„Hrana nije samo materijal koji se sagoreva – to je signal koji govori našem telu i ćelijama kako da reaguju”, rekao je Prajs. „Došli smo do toga da počnemo da shvatamo mehanizam starenja, što nam može pomoći da bolje shvatimo kako je poželjno da jedemo”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *