mar
09
2017

Limun je izuzetno jak antioksidans

limun (1)

Limun je lepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 – 6 m visine. Ima sjajne listove, bele cvetove jakog mirisa i osvežavajuće plodove. U adekvatnom podnevlju limunovo drvo cveta i do 3 puta godišnje, od maja do septembra a nakon svakog cvetanja daje plodove koji možete koristiti za jelo, sok i preradu. Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našoj planeti. Limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati super-hranom. Limun je izuzetno jak antioksidans i često puta se poredi sa hemoterapijom.

Limun je pun nutrijenata – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan. Povoljno deluje na rad jetre, creva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Ako redovno konzumirate limun, možete sprečiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripa, prehlade, artritisa, visokog krvnog pritiska, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka! Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u Vaš svakodnevni meni, ali, najjednostavniji način je da svaki dan popijete 1-2 čaše mlake vode sa limunom. Voda sa limunom je poznati recept  koji se koristi za stimulaciju varenja i eliminaciju toksina iz organizma. Pored toga, limun čisti jetru i stimuliše njen rad. Prirodni je antiseptik i antioksidans. Sprečava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija. Pomaže kod kolika i želudačnih tegoba. Limun je odlično sredstvo protiv peruti i masne kose. Voda sa limunom pomaže varenju, jer je njen sastav sličan želudačnoj kiselini. Limun potiče stvaranje enzima u jetri.

Voda sa limunom normalizuje rad creva i olakšava njihovo pražnjenje. Limun sprečava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog (HDL) kolesterola. On alkalizuje organizam. Voda sa limunom razblažuje mokraćnu kiselinu pa time pomaže kod artritisa i gihta. Limun pomaže eliminaciju viška sluzi iz organizma. Sprečava grčeve i bolove u mišićima, reguliše rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara. Sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze. Voda sa limunom pomaže mršavljenju.

Limun i rak

U poslednje vreme limun se sve češće spominje u kontekstu borbe sa rakom i hemoterapijom. Mnogi stručnjaci  govore o tome, da je limun snažno sredstvo protiv raka, jer ubija kancerogene stanice puno bolje od hemoterapije. Pretpostavlja se da je limun 10000 puta jači od adriamicina – popularnog lieka za hemoterapiju. Normalno, glavna prednost u odnosu na hemijske lekove je to da on deluje samo na ćelije raka i ne uništava zdrave ćelije (za razliku od hemoterapije). Nedavno je i američki naučni institut za zdravlje u Baltimoru, Merilend, objavio da je limun moćan prirodni proizvod za uništavanje kancerogenih ćelija.

Limun kao dokazani lek protiv raznih vrsta bolesti pa i raka, poznat je vekovima unazad. Beli luk i limun su osnovni sastojci starog leka, nastalog pre više od 2000 godina za koji se zna, da između ostalog, sprečava nastanak tumora. Danas se govori o tome da limun ima najblagotvorniji efekat na ciste i tumore. Povoljno utiče na sve oblike raka a posebno raka pluća, dojke, prostate, debelog creva i pankreasa.

Osim ćelije raka, limun ubija i bakterije, viruse i gljivice, a deluje i na parazite. Ova super-namirnica ima toliku korist za zdravlje da zaslužuje da ju koristimo svaki dan. Limun je idealna namirnica za detoksikaciju – pomaže eliminaciju toksina iz organizma, jača imunitet i deluje kao jak antioksidans. Iako kiseo, on ima vrlo alkalizujući efekat u telu pa ukoliko želite da smanjite kiselost vašeg tela, koja je inače preduslov tumorskih bolesti, upotrebite limun kao lek ili preventivu. Inače, svo voće ima efekt čišćenja organizma, ali agrumi poput limuna i grejpa su najbolji za detoksikaciju.

Nakon svega, zašto ne biste sada uzeli čašu vode, pomešali sa limunom i odmah to popili?

Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *