mar
19
2017

Načini da vas zdrav obrok zasiti

, Image: 210280130, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Nije redak slučaj da pojedemo takozvani „zdrav obrok“ i posle sat ili dva smo već gladni. Uzrok je, po pravilu, što tom obroku nedostaje neki ključni element koji daje sitost, energiju i osećaj da smo zadovoljili apetit. Evo kako da to postignemo.

Dodajte u obrok povrće bogato vlaknima. Iako je veoma hranljivo, sadrži malo kalorija i puno je antioksidanasa, a posebno biljnih vlakana. Biljna vlakna usporavaju varenje, što znači da ćete imati postojanije snabdevanje energijom tokom dužeg vremenskog perioda. U povrće najbogatije biljnim vlaknima spadaju: zelena salata, brokoli, prokelj, karfiol i kelj.

Dodajte kvalitetne proteine u obrok. Proteini podstiču metabolizam, a istraživanja pokazuju da više zasićuju nego ugljeni hidrati i masti. Dakle, obavezno u obrok uključite neku kvalitetnu biljnu proteinsku namirnicu. Kvalitetni biljni proteinI su žitarice, tofu, mahunarke (naut, sočivo, pasulj) i još mnogi drugi..

Ne zaboravite biljne masti. Nema sumnje da mast zasićuje. Ako ste jeli salatu bez preliva, videli ste kolika je razlika u osećaju sitosti nego kad je, na primer, prelijete maslinovim uljem. Strah od masti je stvoren na osnovu istraživanja 1950-tih, za koje se u naučnom svetu danas smatra da nisu validna. Evo nekih sjajnih biljnih izvora masti: avokado, semenke i orašasti plodovi (ili puter od njih, na primer taan, bunvein puter i sl), ekstra devičansko maslinovo ulje i kokosovo ulje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *