jun
15
2017

Kokosova voda – prirodni elektrolit

Kokosova voda je providna tečnost koja se nalazi u mladom, još nesazrelom kokosu. Izuzetno je osvežavajuća, sadrži lako svarljive šećere, vitamine i elektrolite.

Kokosova voda se može smatrati potpuno prirodnim elektrolitskim napitkom, koji uspešno može da konkuriše veštačkim sportskim napicima, čak štaviše mnogo je bolji od njih. Iako mogu biti obogaćeni koktelom vitamina B kompleksa, pa i proteinima, sportski napici ipak ne mogu da se mere sa prirodnom kokosovom vodom, i što je  najvažnije predstavljaju veštačke napitke, koji su najčešće puni štetnih hemijskih sredstava.
Kokosova voda je posebno dobra kada treba hidrirati i osvežiti organizam u slučaju spoljašnjih vrućina, povišene temperature, napornih treninga i slično. Iako po sastavu podseća na takozvane „sportske napitke“, kokosova voda ima manje šećera od većine njih. Sadrži proteine, prirodne biljne šećere, kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, natrijum, vitamin C, vitamine B1 i B6. Blagotvorno deluje na imunitet, krvni pritisak i rad srca.
Kokosovu vodu koriste i poznati sportisti. Dobar primer je poznati teniser Džon Izner, koji je izjavio da mu je kokosova voda pomogla da izdrži najduži meč u istoriji tenisa, koji je odigrao na Vimbldonu protiv Nikole Maua 2010. i koji je trajao 11 sati.

Ako hoćete da dobijete maksimalne dobrobiti od kokosove vode, najbolje je da koristite organsku kokosovu vodu kojoj nisu naknadno dodati šećer ili veštački ukusi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *