sep
17
2013

Čokolada – slatka i slasna zamka za vaše zdravlje

cokolada

Odbaciti konzumiranje cokolade kao podesne hranljive namirnice treba sprovesti iz sledeca tri razloga:

1.zbog njene svojstvene hemijske toksičnosti (otrovanosti)

2.aditiva koje je potrebno dodati da bi bila ukusna

3.zagađjivača koji se javljaju u  čokoladi zbog nehigijenskih metoda berbe i primarne proizvodnje.

Analizirajmo sada svaki od ovih razloga pojedinacno….

1.HEMIJSKE KARAKTERISTIKE COKOLADE

Čokolada je po svojoj prirodi veoma neukusna, jer je gorka i neprijatna.Takav ukus je  povezan sa štetnim alkaloidima, pirolizatima i drugim otrovnim supstancama. Osjećaj neprijatnog ukusa predstavlja upozoravajući signal da se nešto potencijalno štetno nalazi u ustima. Prikrivanje štetnog agensa šećerom i začinom ne uklanja opasnost. Teobromin iz čokolade je osnovni metilksantin, jedan od štetnih alkaloida koji prouzrokuju abnormalan rast žlezda, stimulaciju centralnog nervnog sistema, nesanicu, depresiju i nervozu.

Poznato je da soli teobromina prouzrokuju nelagodnost u stomaku, rumenilo kože uz osećaj topline i opšti ili lokalizovani svrab. Bubrezi i jetra su uglavnom uključeni u detoksifikaciju (otklanjanje otrova) i izlučivanje supstance. Ako bubrezi rade slabije, teobromin se može nagomilavati do visokog nivoa u krvi.

Drugi metilksantini, verovatno kofein i teofilin, koji se takođe javljaju u čokoladi, pojačavaju neželjene odlike njenog hemijskog sastava. U toksične (otrovne) efekte teofilina spadaju nadraživanje stomaka, uz nelagodnost, mučninu i povraćanje kao i stimulaciju nervnog sistema.

Sve vrste kakaoa sadrže više tanina po šolji u odnosu na količinu u prosečnoj šolji crnog čaja. Tanin je povezan sa određenim vrstama raka sistema za varenje. Deca će verovatnije imati probleme sa mokrenjem u krevetu ako im se daje kakao. Sadržaj kofeina može da bude i do 112 miligrama po šolji napitka od kakaoa. Smatra se da kakao ometa apsorpciju kalcijuma. Visok nivo fosfata koji se javlja tokom metabolizma kakaoa nastaje usljed smanjenja nivoa kalcijuma u krvi.Prema tome, cokoladno mleko nikako nije dobar nacin (kao i mleko u svakom obliku) da deca koja rastu dobijaju kalcijum.Sav potrebni kalcijum ljudsko telo na adekvatan nacin apsorbije iz biljaka(povrce,integralne zitarice,mahunarke i voce).

-Čokolada sadrži 0,45 do 0,49% oksalne kiseline. Oksalna kiselina može da se kombinuje sa kalcijumom i da formira nerastvorljivo jedinjenje, kalcijum-oksalat, koji se izbacuje iz tijela, još više umanjujući količinu dostupnog kalcijuma u crevnom sistemu.

2.ADITIVI KOJI SE DODAJU DA BI SE NEUTRALISALA GORCINA COKOLADE

Velika količina šećera je neophodna kako bi čokolada bila ukusna. Šećer remeti apsorpciju i korišćenje kalcijuma, smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da uništavaju klice, ometa razmišljanje, podstiče neposlušnost i loše ponašanje kod dece, i izaziva propadanje zuba i čir želuca. Sa čokoladom se moraju kombinovati neke vrste uljanih emulzija kako bi se odstranio njen neprijatan ukus i zrnasta struktura. Obično je ta emulzija mleko, krem ili ulje od žitarica što proizvodi masnu i nezdravu hranu. Svaka razumna porcija čokoladnog mleka će usporiti varenje i izazvati fermentaciju (delimično razlaganje velikih molekula hranljivih materija). Kada se pojedu, masti mogu da prouzrokuju grupisanje crvenih krvnih zrnaca, blokirajući kapilarnu cirkulaciju u mozgu i smanjujući mentalne sposobnosti.

3.ZAGADJIVACI KOJI SE NALAZE U COKOLADI

Kakao se definiše kao namirnica koja se priprema zagrevanjem i mlevenjem „očišćenog“ semena kakaoa. Čokolada je čvrsta ili poluplastična namirnica koja se priprema finim mrvljenjem do tačke pulverizacije (drobljenja) kakaoa. On sadrži najmanje 50% masti. Izraz „kakao“ se takođe koristi za prah načinjen od izdrobljenog komada koji ostaje nakon pravljenja putera od semena kakaoa.

Mahuna kakaoa sadrži belu pulpu koja je ukusna i koristi se za pravljenje pića i želea za dezert, ali je semenje gorko i steže grlo. Ono ima belu, veoma bledu ljubičastu ili tamno purpurnu boju. Čokolada se pravi od semena.

Mahune se seku sa drveta i razvrstavaju po tipu i kvalitetu. Mahune se otvaraju i semenje se vadi. Sada je sve spremno za proces fermentacije koji se odigrava 3-8 dana. Na vrhuncu fermentacije, temperatura može da dostigne 40 stepena Celzijusa. Fermentacija se odigrava u kutijama, na prostirkama ili u pletenim džakovima. Fermentacija je neophodna za razvoj ukusa čokolade. Tokom procesa fermentacije, sopstveni enzimi jemena i divlji kvasci ubrzavaju proces fermentacije.Fermentacija se uglavnom odigrava u dvorištima lokalnih farmera. Tokom tog procesa, deca i odrasli prelaze preko gomila; insekti, glodari i male životinje prave gnezda u tim gomilama, i tokom primarnog dela proizvodnje čokolade može doći do različitih vrsta kontaminacije (zagađenja). Pokazano je da se velike količine aflatoksina (agens iz buđi koji proizvodi rak) mogu naći u semenu kakaoa. Mnogi hemičari su izvestili o kontaminaciji kakaoa aflatoksinom.Aflatoksin je jedan od najmoćnijih poznatih agenasa koji izazivaju rak.

U knjižici koju je izdalo Američko ministarstvo zdravlja i socijalne politike pod naslovom „Defektni nivoi kontaminanata u hrani“, lista „trenutnih nivoa prirodnih ili neizbežnih defektnih nivoa u hrani“ nabraja prirodne defektne nivoe u čokoladi u obliku „insekatskih, glodarskih i drugih prirodnih kontaminanata“ koje dopušta FDA(Američka agencija za hranu i lekove):„U čokoladi i čokoladnim tečnostima koje se koriste za proizvodnju takvih proizvoda kao što su Hersijeva (Hershey´s) čokolada dozvoljeno je do 120 fragmenata insekata po šolji (227 grama) ili dve dlake glodara po šolji“. Obična Hersijeva čokolada je teška 20 grama, što znači da svaki put kada jedete tablu čokolade, ona može da sadrži dlaku glodara i 16 delova insekata, a da i dalje ima blagoslov FDA.

Nakon fermentacije,u fabrici se seme prži i stavlja u mašinu koja ga lomi i uklanja ljuske. Seme kakaoa se zatim stavlja na čelicne valjke. Pošto seme sadrži 53-54% masti, proces mrvljenja proizvodi čokoladnu „tečnost“ čvrstine nalik na puter od kikirikija.Aditiv za alkalinizaciju kiselog semenja ili „tečnosti“ dalje potamnjuje kakao i menja ukus kako bi bio blaži. Kakao puter se odvaja uz pomoć ogromnog pritiska i toplote, i koristi se u farmaceutskim preparatima, kozmetici, sapunima i drugim proizvodima. Pošto se šećer i masti izlučuju iz poslastice, dodaju joj se aditivi kako bi se sprečilo izbijanje tih materija na površinu.Užeglost masti se obično može uočiti nakon skladištenja na 30 stepeni Celzijusa, u roku od 6 do 12 nedelja.Neprijatan miris nagoveštava prisustvo štetne promene koja se javlja sa starenjem masti. Užeglost se može odložiti dodavanjem različitih sastojaka uključujući pivski kvasac ili koncentrate pripremljene od ovsenog brašna u količinama koje su jednake količini od ukupno 3% ukupne težine smese. Agensi za menjanje proteina se dodaju kako bi se obezbijedila glatka struktura, što dalje poremećuje ravnotežu sadržaja hranljivih materija prema masnoći.

U čokoladnom prahu ili presovanom komadu ne sme  biti više od 75 fragmenata insekata u 3 supene kašike praha. Mnoge osobe koje veruju da su alergične na čokoladu su u stvari alergične na životinjske delove koji se nalaze u čokoladi. Četiri procenata semenja kakaoa može biti zaraženo insektima. Životinjski ekskreti (kao što je vidljivi izmet pacova) ne smeju da premaše 12 miligrama po kilogramu čokolade! Izgleda neobjašnjivo da je čokolada ikada mogla da se smatra kao dobra hranu za decu.

Vas nivo prefinjenostil u hrani bi trebao da bude dovoljan da zbog bilo koje od gore spomenutih odlika trajno izbacite čokoladu iz  ishrane. Dostupna je dobra zamena za čokoladu koja će se daleko verovatnije uzgajati i ubirati pod sanitarnim uslovima. Govorimo o rogaču. U sva tri navedena pogleda on predstavlja bolji proizvod od čokolade. Lakši je za pripremanje hrane u odnosu na čokoladu i veoma je ukusan. Ima blag ukus i prirodno je sladak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *