sep
18
2013

Koristite prirodne umesto štetnih sintetičkih antibiotika

ant 11

Naš organizam je naseljen bakterijama, u digestivnom traktu, na sluznici nosa, na koži, na polnim organima. Mi živimo u simbiozi sa „dobrim„ bakterijama, koje nam pomažu u varenju hrane, sintezi vitamina, regulaciji pH kože i vaginalne sluznice. U slučaju povreda, unosa jakih sintetickih antibiotika, pada imuniteta bakterije dobijaju priliku da se razmnožavaju. Ukoliko organizam nije sposoban da odreaguje na adekvatan način i spreči bakterije u širenju, dolazi do razvoja infekcije. Zatim se razvija upalni proces, kao odgovor organizma na infekciju. Antibiotska terapija konvencionalne medicine uništava i dobre i loše bakterije, pa po prestanku uzimanja antibiotika dolazi do razvoja hiperinfekcija (infekcija izazvanih bakterijama koje su otporne na primenjeni antibiotik) ili gljivičnih infekcija. Danas je već praksa da, da bi se sprečile komplikacije uzimanja antibiotika, deci se preporučuje istovremena primena probiotskih bakterija – dobre bakterije (uzimaju se 2 sata posle antibiotika), a ženama primena antigljivičnih vaginaleta da se spreči razvoj vaginalne kandidijaze.

U slučaju bakterijskih infekcija treba antimikrobnim  agensima sprečiti dalji razvoj infekcije i osnažiti imuni sistem, koji nije uspeo da se izbori sa napadačem. U slučaju da se leči samo infekcija, organizam je i posle terapije slab i nezaštićen, pa ubrzo može doći do obnavljanja infekcije ili razvoja nove. Beli luk je najbolji i najjaci prirodni antibiotik,zahvaljujuci svojim komponentama koje imaju antibakterijsko, antiseptično, antigljivično dejstvo.Propolis, matični mleč i drugi pčelinji proizvodi sadrže prirodne anibiotike koje pčele stvaraju da zaštite svoje košnice od bakterija. Ehinacea je prirodni antibiotik  koji ima jako protivupalno dejstvo, a utiče i na povećanje broja interferona, koji su zaduženi za imuni odgovor kod virusnih infekcija.Nenadmasna je u podizanju oslabljenog imunog sistema podizuci vitalnost snagu i pokretljivost samih imunih celija,mnogostruko uvecava broj T limfocita,odbrambenih celija naseg imunog sistema koje mogu da  prepoznaju  i eliminisu  razne strane faktore.

Upotreba konvencionalnih antibiotika može dovesti do uništavanja normalne bakterijske flore u organizmu, čime se otvara mogućnost za razvoj patogenih bakterija i gljivica (kandidijaza crevne duplje, creva, vagine).Escherichia coli je bakterija koja se često javlja kao uzročnik brojnih infekcija u mokraćnom traktu. Najčešće se tretira antibioticima, ali se vrlo brzo posle tretmana može i vratiti. Problem sa ešerihijom je da je rezistencija na brojne antibiotike uveliko razvijena, a osim toga ona ima specifičan način života, pa može da preživi u zidu mokraćne bešike i pod dejstvom najjačih konvencionalnih antibiotika. U njenom iskorenjavanju koriste se uva, brusnica, tahebo, i narocito i prvenstveno beli luk.

RAZVOJ REZISTENCIJE NA KONVENCIONALNE ANTIBIOTIKE

Svaki put kada pacijent uzme antibiotik kod bakterijske infekcije, lek ubija većinu bakterija. Neki otporni bacili mogu preživeti mutirajući. Ovi otporni geni se mogu brzo umnožavati, stvarajući soj bakterija otporan na antibiotik. Prisustvo ovakvih sojeva može značiti da kod sledeće infekcije pacijenta neće doći do odgovora na terapiju tim antibiotikom. Takođe, rezistentne bakterije mogu biti prenete na druge osobe u pacijentovom okruženju.

NAJEFEKTIVNIJI PRIRODNI ANTIBIOTICI

-Beli luk od davnina se koristi u prirodnoj medicini za borbu protiv infekcija, potvrđena je njegova delotvornost protiv mnogih bakterija, gljivica i virusa. Sadrži alicin, koji je delotvoran i protiv bakterija koje su već postale otporne na antibiotike,jednostavno receno beli luk selektivno unistava sve strano i stetno u nasem organizmu ne dirajuci pritom pozitivne bakterije sa kojma je nas organizam u simbiozi i na taj nacin onemogucava stvaranje vec pomenutih hiperinfekcija i gljivicnih infekcija do kojih dolazi upravo zbog unistavanja ovih probiotickih  bakterija putem sintetickih antibiotika.

-Ehinacea – prirodni antibiotik, koji aktivira imuni sistem u proizvodnji odbrambenih ćelija, kao odgovor na bakterijsku i virusnu infekciju.Efektivnija od belog luka prilikom podizanja vitalnosti samog imunog sistema dok beli luk vise dezinfikuje i unistava sve strano u organizmu ,zajedno cine najjacu mogucu kombinaciju i dinamicki tandem koji na najefektivniji moguci nacin podize imuni sistem i resava bazicne zdravstvene probleme naseg organizma.

-Brojna etarska ulja (žalfija, eukaliptus, komorač, anis, menta, matičnjak) sadrže antimikrobne komponente.Koriste se u razlicite svrhe,etarska ulja eukaliptusa i nane (menta) su najbolji kod plucnih problema jer su vrlo dobri antiseptici i sire plucne alveole.Zalfija je vise nego efektivna kod smirivanja upale samog grla,maticnjak je takodje veoma efektivan  antiseptik koji ima i jako smirujuce i opustajuce dejstvo,anis i komorac su veoma dobri kod stomacnih tegoba….

-Propolis – prirodni antibiotik koji pokazuje antibakterijska i protivupalna svojstva bez neželjenih dejstava i čak ima uspeha u tretiranju rezistentnih sojeva bakterija. Sadrži fitotonizide, imunološke faktore za koje se smatra da daju organizmu prirodnu otpornost.

Iz svega do sada spomenutog dolazimo do zakljucka da su prilikom lecenja prirodnim metodama najbolji sledeci lekovi za bakterijske infekcije:

-U okviru prirodnih antibiotika-beli luk,propolis,maticni mlec

-u grupi prirodnih antiseptika-žalfija, bosiljak, eukaliptus, bor, timijan, majčina dušica, matičnjak

i kao imunostimulatori-ehinacea, propolis, cink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *