okt
24
2013

Kako se najbolje postaviti prema uzročnicima stresa?!

Businessman Holding Head in Hands

Postoje mnoge delotvorne tehnike, a ovde navodimo samo važnije:

1.ZDRAVO PRILAGOĐAVANJE – znači da ste prepoznali uzročnike stresa i da preduzimate pozitivne korake u savladavanju njihovog uticaja. Zanemarivanje ili negiranje takvog problema nezdrava je reakcija, odnosno beg od suočavanja sa njim.

2.PRAVILNO PLANIRANJE I ORGANIZOVANJE – Ta su dva koraka jako važna jer vam unapred omogućavaju da budete svesni svega što ćete morati preduzeti u borbi protiv uticaja uzročnika stresa.

3.POZITIVAN MENTALNI STAV– Ne budite zabrinuti zbog onoga što donosi budućnost; usredsredite se svaki dan samo na probleme koje donosi taj jedan jedini dan. Prevelika zabrinutost može vas onesposobiti, a ako problem shvatite kao izazov, može vas motivisati.

4. Prihvatite se aktivnosti kojima ćete POMOĆI DRUGIMA, a koje i Bog odobrava. Reči iz biblijske knjige Isaija, 58. poglavlja, vrlo su dobar recept za celovito zdravlje. („Zar nije ovo post koji sam odabrao: da skinete okove zla, da razvežete sveze jarma i pustite potlačene na slobodu , da slomite svaki jaram? Zar ne treba da podelite svoj hleb s gladnima i da u svoju kuću uvedete nevoljnike i beskućnike ? I ako vidite čoveka golog, zar ne treba da ga obučete, i da se ne krijete od onih koji su vaše telo?
Tada će tvoja svetlost zasijati kao zora i brzo će doći tvoje ozdravljenje. Tvoja pravednost ići će pred tobom, a Gospodnja slava biće straža koja ide za tobom . Ako tada prizoveš Gospoda, on će te uslišiti. Ako zavapiš za pomoć, on će reći : ‘Evo me.’
Ako ukloniš jaram iz svoje sredine i prestanes da prstom upireš na druge i da govoriš zlo, ako daš gladnom ono što tvoja duša želi i nasitiš dušu koja je u nevolji, tada će tvoja svetlost i u mraku sijati, a tvoja tama postaće kao podne. Gospod će te voditi bez prestanka i sitiće tvoju dušu u sasušenoj zemlji, jačaće tvoje kosti. Bićeš kao dobro navodnjen vrt i kao izvor koji neće presušiti. Na tvoju reč izgradiće se mesta koja su davno opustošena, podići ćeš temelje koji su naraštajima bili u ruševinama. I prozvaće te: onaj koji popravlja oštećene zidine, onaj koji popravlja puteve što vode do naselja.„)

5.ZDRAV NAČIN ŽIVOTA – Ukoliko imate zdravo telo, stres će vam teže naškoditi. Jačajte svoje telesno zdravlje na sledeće načine:
a)Redovno vežbajte najmanje 30 minuta dnevno. Vežbanje proizvodi endorfine, hormone koji izazivaju prijatne osećaje i štite telo od stresa. Sunševo svetlo i svež vazduh takođe podstiču njihovu proizvodnju, pa je vežbanje u prirodi od dvostruke koristi.
b) Hranite se sirovom biljnom hranom. Telo lako izlazi na kraj sa takvom hranom. Posledica je povećana energija, delotvornost i izdržljivost.
c)Živite bez cigareta, alkohola, kofeina ili drugih štetnih droga. Uživanje ovih stvari uzrokuje štetne posledice u vašem organizmu, koje će kad-tad izaći na svetlo i od kojih na kraju nećete moći pobeći. Moraćete isplatiti svoj dug!
d)Dovoljno se odmarajte. U ovo ubrajamo dobar noćni san i redovno vreme za opuštanje i rekreaciju.
e)Obilno koristite vodu iznutra i spolja. Pijte dovoljno vode da vam mokraća bude svetla, 8-10 čaša dnevno). Tuširanje svakog jutra korisno je za dobar početak dana.
f)Imajte pouzdane životne oslonce. Duhovnost i vera, dom u kojem vlada ljubav, posao na kojem se osećate vrednim, prijatelji na koje se možete osloniti i osećaj smisla i svrhovitosti života – neopipljivi su ali važni faktori koji deluju poput vakcine protiv stresa.
g) Razmišljajte o uzvišenim temama („Na kraju, braćo, što je god istinito, što je god plemenito, što je god pravedno, što je god čisto, što god podstiče na ljubav, što je god pohvalno, što je god čestito i što je god hvale vredno, o tome razmišljajte. Ono što ste naučili i prihvatili i čuli i videli od mene, to činite, i Bog mira biće s vama.“ – Filibljanima 4,8). Sami odlučujemo šta ćemo gledati i slušati na televiziji, radiju ili u bioskopu, i koje ćemo časopise i novine čitati. Reklamne agencije su vrlo uspešne jer koriste ove medije da bi usmerile našu pažnju na ono što nemamo, čime podstiču naš osećaj nezadovoljstva. Imajte na umu: “Čovek koji je zadovoljan onim što ima, bogatiji je od onoga koji ima mnogo i želi još više.”
h)Pouzdanje u Boga osiguraće nam odbranu protiv stresa i postaviti ogradu protiv zabrinutosti. Pouzdanje u Boga znači imati potpuno poverenje da će naš nebeski Otac postupiti u našu korist na način i u vreme koje će za nas biti najbolje, u skladu s Njegovom voljom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *