dec
26
2013

Urme – najzdravije voće na svetu!

723521

Urme (datulje) imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti kod koje ne pomaže urma.

ODLIČAN IZVOR GVOŽĐA

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. 100 gr urmi sadrži oko 0,90 gr gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrednosti. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

„VITAMINI ZA OČI“

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju „vitaminima za oči“. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid treba da jedete što više urmi.

ZAUSTAVLJAJU DIJAREJU

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, urme pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore «prijateljske» bakterije.

LEK ZA TVRDU STOLICU

Isto kao što zaustavljaju dijareju, urme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. 100 grama urmi ( 10-21 komada) sadrzi 8,5 gr vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih materija, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

OLAKŠAVA POROĐAJ

26601072

Eksperiment koji su sproveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje urmi 4 sedmice prije porođaja majkama može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su pre porodjaja jele urme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, urme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mleka za bebu.

REGULIŠE TELESNU TEŽINU

Zbog visokog udela hranjivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterola i imaju dosta prirodnih šećera. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija.

SNIŽAVA HOLESTEROL

Urme imaju sposobnost da smanju nivo LDL neželjenog holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

JAČANJE SRCA

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo neverovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti semenke, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

SMANJUJU KRVNI PRITISAK

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.

ŠTITI OD MOŽDANOG UDARA

Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

HRANA ZA MOZAK

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

ENERGETSKI STIMULANS

Urme su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.

HRANA ZA BEBE

Šećer iz urmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i vari, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da urme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja detetu, kako bi ih ono lakše pojelo.

JAČAJU ZUBNU GLEĐ

suvo-voce

Urme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprečava dalje kvarenje zuba. Urma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Urme pomažu prilikom lečenja raka, za šta je zaslužan element selen kojeg ima u urmama. Urme su dobre za lečenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih materija. Uzimanje soka od ovog voća pomaže u lečenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

NAPOMENA

Sva lekovita dejstva dolaze do izražaja jedino u slučaju kada se osoba istovremeno pridržava zdravih životnih navika.

Kategorije: Zdrava Ishrana Tagovi:

6 reagovanja na “Urme – najzdravije voće na svetu!”

 1. Danijela kaže:

  Da li urme mogu da konzumiraju deca sa dijabetesom 1 posto se one koriste u gomili sirovih poslastica i sta moze da ih zameni ? Hvala na odgovoru

  • Admin1 kaže:

   Deca sa dijabetesom tipa 1 treba da se leče po programu koji imamo za njih. Što se tiče jako slatkog voća kao što je urma dobro bi bilo da se u startu izbegavaju. Zamena nam nije poznata, najbolje rešenje je program, javite nam se na mail tinkture@yahoo.com.

 2. miki kaže:

  Zasto ste rekli da je fluor bitan, za zube ? Postoje razni clanci koji govore da je eksperimentisanjem utvrdjeno da je u stvari fluor stetan po zdravlje organizma. Cak su ga i nacisti koristili u svojim zamislima, o tome ste i sami govorili. A inace sto se tice zuba, preterano koriscenje paste sa fluorom ili fluorisane vode moze izazvati bele fleke (fluorosis) ! Dokaz se nalazi u Americi npr. tamo ljudi sve vise oboljevaju od ove bolesti jer je kod njih skoro svuda pijaca voda iz sistema fluorisana.

  • Admin2 kaže:

   U pitanju jeste prirodan zdrav oblik minerala.Izolovano jedinjenje koje se nalazi u vodovodu i savremenim pastama za zube je jako štetno.O tome imate dosta članaka ovde kod nas na sajtu.

 3. DALI VO MAKEDONIJA IMATE PRESTAVNIK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *