maj
28
2014

Sočivo – prijatelj probave

socivo1

Veoma je to čudno: uvek kada zavlada nevolja, kada ponestane novca u kućnom budžetu, a kaiš treba zategnuti za jednu rupicu više, dolazi vreme namirnica koje su inače malo cenjene. U njih se ubraja i maleno, neugledno socivo. Naravno: među poznavaocima sociva već odavno nije prezreno, nego je dobrodošlo kao dopuna za brojne druge,manje vredne namirnice.

Poreklo

Odakle socivo zaista potiče,ne zna zapravo niko sasvim tačno.To nije niti važno: danas se uzgaja po čitavome svetu.Na žalost, kod nas je malo potisnuto iz vrtova,tako da ga (za kaznu) moramo uvoziti iz drugih zemalja(npr. iz Turske ili Čilea).S obzirom da se uzgaja u čitavom svetu,razumljivo je da postoje brojne sorte:sitnozrnasto ili veliko, zeleno, žuto ili crveno.

Delotvorne stvari

Količina belančevina je impresivna: sadrži od 25 do 30% najboljih esencijalnih aminokiselina,dakle puno belančevina koje se mogu biološki aktivno iskoristiti.Na taj je način socivo(pored soje i pasulja)dobra alternativa jelima od mesa.Stavise idealna zamena,koja je nutritivno i vednija i zdravstveno preporucljivija.

Osim toga, bogata je ugljenohidratima (procenat otprilike 50%), i zato jako zasićuje.Ugljenohidrati koje sadrži kompleksne su prirode (za razliku od testenine, polirane riže i peciva od belog brašna), tako da glukoza iz njih dolazi do krvi i ćelija u neprekidnom toku.Posledica toga je ravnomernije snabdevanje ćelija krvnim šećerom i glukozom, koja traje satima, što je naročito važno za ćelije mozga i živce.Njima su ugljenohidrati potrebni za normalno funkcionisanje.

Ubraja se među najbolje izvore gvozdja, što je izuzetno važno za žene, koje za vreme menstruacije izgube puno krvi, a time i gvozdja.Socivo sadrži i kalcijum, važan za jačanje kostiju, kao i kalijum, koji je protivteza stetnoj i pogrešnoj ishrani s previše soli, mesa ili suhomesnatih proizvoda.Kalijum uz to odstranjuje vodu iz tela, i pomaže kod mršavljenja.

Socivo sadrži puno cinka.Visoki procenat cinka (100 grama sadrži 1 miligram tog elementa u tragovima) izuzetno je važan.Skoro svi patimo od nedostatka tog minerala, izvora enzima za proizvodnju hormona, izgradnju čvrstog vezivnog tkiva,elementa koji pojačava libido i potenciju, a na kraju krajeva pomaže i u delovanju gena u jedrima ćelija.

 Dobrobiti sociva

• oživljava svojim belančevinama i čini čoveka sitim bez previše kalorija
• reguliše količnu šećera u krvi, pomažući na taj način protiv umora i slabije sposobnosti za rad
• jača živce i mozak
• izvor je gvozdja za stvaranje krvi i snabdevanje ćelija kiseonikom
• eliminise suvišnu vodu iz tela
• pomaže kod problema s bubrezima i mehurom
• stimuliše proizvodnju hormona
• pomaže kod regeneriranja vezivnih tkiva
• aktivira libido, pojačava potenciju i sposobnost doživljavanja orgazma
• poboljšava delovanje gena u jedrima ćelija,čime doprinosi vitalnosti i svežini duha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *