jun
11
2014

Pirinač, laka i zdrava hrana

i pirinac1

I u našoj kuhinji pirinač je dosta zastupljen, ali nažalost u najvećoj meri još uvek se više koristi beli, rafinisani pirinač. Da bi organizam u potpunosti mogao da iskoristi sve hranljive sastojke ove korisne žitarice a da se izbegne dodatno unošenje hemikalija (pesticida), preporučuje se upotreba integralnog pirinča, po mogućstvu, organski gajenog.

Prema preporukama SZO žitarice se nalaze na samoj osnovi piramide ishrane, što znači da je njihov udeo u strukturi dnevnog obroka najveći. One su glavni izvor ugljenih hidrata ali snabdevaju organizam i drugim važnim sastojcima kao što su biljna vlakna, vitamini i minerali. Iako ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, kombinovanjem različitih vrsta žitarica ili u kombinaciji sa mahunarkama mogu se dobiti kompletni proteini.

INTEGRALNI-PIRINACPosle pšenice, najčešće korišćena žitarica u svetu je pirinač. Pod terminom integralni podrazumeva se onaj pirinač kome je odstranjena pleva ali je ostao omotač zrna. Upravo je omotač prava riznica vitamina i minerala. U njemu se nalazi velika količina vitamina B kompleksa koji deluju umirujuće na nervni sistem. Od minerala zastupljeni su kalijum, kalcijum, silicijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Ovi minerali utiču na zdravlje kože, kose i zuba. Rafinisanjem se oni gotovo potpuno uništavaju, tako da u rafinisanom pirinču preovladavaju ugljeni hidrati. Osim toga integralni pirinač je neuporedivo slađi, ukusniji i ima veću zasićujuću moć.

Pirinač sadrži veliki procenat ugljenih hidrata. tako da ima i veliku energetsku vrednost. Sto grama pirinča sadrži oko 340 kcal. Ovo se odnosi na obe vrste pirinča. Međutim, integralni pirinač ima veću količinu biljnih vlakana koja daju osećaj sitosti, tako da je potrebno pojesti manju količinu. Osim toga biljna vlakna spečavaju nagli porast glukoze u krvi pa ovaj pirinač mogu koristiti i dijabetičari.

Pirinač je namirnica koju odlikuje laka svarljivost pa se preporučuje osobama sa različitim zdravstvenim problemima kao što su gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu kao i kod hiperaciditeta. Takođe je pogodan za ishranu osoba alergičnih na gluten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *