jul
24
2014

Najbolji sati za odmaranje vašega tela su između 22 h i 6 ujutro!

1_279839

Kad su naša tela van ravnoteže, ništa nam ne deluje normalno.

Nakon što su izvršili stotine eksperimenata o spavanju i zdravlju, vodeći svetski naučnici otkrili su da bi za održavanje optimalnog zdravlja osoba trebala ići spavati rano i ustati pre izlaska sunca. Najbolji sati za odmaranje vašega tela su između 22 h i 6 ujutro. Odlazak u krevet u 23 h, 12:00 ili u 1 ujutro, vrlo je štetan za ljudsko zdravlje i direktan je uzrok mnogih modernih „bolesti ubica“ poput bolesti srca i raka.

Priroda deluje i kreće se prema preciznim ritmičkim krugovima koji se nalaze pod uticajem zemljine rotacije, sunca i meseca. Svakoga dana sunce se diže i spušta, sezone se menjaju, mesec se uspinje i pada i okeanske plime se uzdižu i padaju. Funkcije spavanja i budnosti deo su tog ritma. U prirodi nalazimo da su životinje i biljke budne i spavaju u skladu s tim ritmom. Ljudska bića takođe imaju prirodan ritam.

Naša tela funkcionišu prema prirodnim krugovima, telesni ritam obično je nazvan unutrašnji sat tela ili biološki sat. Poremećaj prirodnih funkcija našeg biološkog sata spolja nepravilnim navikama i nepravilnim spavanjem izazivaju mnoga različita oboljenja. Kad su naša tela van ravnoteže, ništa nam ne deluje normalno. To je zato što hormoni, hemikalije i neurotransmiteri koji određuju nivoe naše energije, vitalnosti i kako se osećamo, spavamo i jedemo, nisu sinhronizovani. Drugim rečima, mi smo neuravnoteženi. Pre raširene upotrebe struje, što se videlo u selima pre 50 godina, ljudi su odlazili u krevet odmah nakon zalaska sunca, kao što rade i mnoge životinje, i što je priroda namenila ljudima. Najbolji sati spavanja za vaše telo su između 22 h i 6 ujutro.

To je vreme u kome je vaše telo programirano da radi prema putanji sunca i 24-časovnim prirodnim kruženjem unutrašnjeg telesnog sata – i to je van naše kontrole. Tokom tog vremena (22 h – 6 h ujutro) ljudsko telo je predodređeno da bude u stanju odmora, popravki i detoksikacije (izbacivanje suvišnih proizvoda i otrova) i obnove. Ako idemo nasuprot prirodnoga reda i dizajna našeg tela, platićemo cenu u različitim bolestima i problemima. Npr, ako je vaše telo preopterećeno varenjem teškog obroka ili ste budni kasno (nakon 10 h uveče) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter, vaše telo se ne odmara.

Biološki sat i naši unutrašnji organi:

Glavni unutrašnji organi našeg tela rade prema „vremenskom rasporedu„. Znati kako vaše telo radi može vam pomoći da regulišete svoj raspored da bi dostigli optimalni nivo zdravlja i dobrog stanja.

21:00-22:00 – Telo eliminiše toksične hemikalije iz imunog sistema (limfni čvorovi). Najbolje je čvrsto zaspati između 21:00 hi 22:00 h da bi telo pravilno izvršilo te vitalne funkcije.

22:00-01:00 – Jetra eliminiše otrove i regeneriše se.

00:00-04:00 – Koštana srž stvara krv.

00:01-03:00 – Žučne kese eliminiše toksine i obnavlja se.

03:00-05:00 – Pluća eliminišu toksine i obnavljaju se.

05:00-07:00 – Debelo crevo eliminiše toksine i obnavlja se. To je takođe pravilno vreme da ih se isprazni.

07:00-09:00 – Vitamini, minerali, hranljive materije upijaju se u probavnom traktu.
Definitivno bi trebali pojesti doručak u to vreme. Svetski naučnici su zaključili da bi svako trebao otići u krevet rano (čvrsto zaspati do 22.00h) da bi postigao kvalitetno spavanje koje obezbeđuje pravilno fizičko obnavljanje. Odlazak u krevet pre 22:00 nužan je da bi ostali zdravi, veseli i duhovni. Svetski naučnici su zaključili da čovek treba 8 sati spavanja na dan, koje najlakše postižu između 22:00 hi 06:00 h.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *