jul
29
2014

Najefektivnije prirodno sredstvo protiv putne mučnine

different-types-of-motion-sickness-250x180(1)

Ima dosta ljudi koji slabo podnose putovanja, pošto im se javljaju razni simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i sl. Evo nekoliko saveta kako da na prirodan način ublažimo ove probleme.

7868269_f520Svi ovi simptomi potiču od nečeg što se u medicini naziva kinetoza, ili bolest kretanja (ponekad i morska  bolest). To je zapravo sasvim prirodna reakcija našeg organizma na pokret. Javlja se kada više čulnih sistema tela različito doživljavaju pokret. Na primer, kada se nalazimo u kabini broda, aviona ili automobila, osećaj ravnoteže šalje poruku nervnom sistemu da se krećemo, dok čulo vida  šalje poruku da mirno sedimo. Tako nastaje konflikt, koji može da izazove neprijatne simptome, u koje spadaju vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bledilo, glavobolja, mučnina i povraćanje. Kinetoza se najčešće pojavljuje u vožnji autom, avionom, na vrteški ili na brodu.

Najbolje prirodno sredstvo protiv bolesti kretanja

Istraživanja su utvrdila da đumbir zaista pomaže protiv pomenutih simptoma, i to bolje od nekih modernih lekova koji se koriste protiv mučnine na putovanju, morske bolesti, jutarnje mučnine i obične mučnine.

U Juti je sprovedeno istraživanje gde su ispitanicima, pre nego što su seli na vrtešku, prvo dali dramamine, lek protiv mučnine. Nijedan ispitanik koji je uzeo lek nije izdržao na vrtešci duže od šest minuta. Kad su im dali đumbir, vreme na vrtešci bez mučnine se povećalo za 40%.

Drugo istraživanje je sprovedeno na danskim mornaričkim kadetima na nemirnom moru. Utvrđeno je da je kod 72% ispitanika koji su uzeli pola kašičice đumbira u prahu povraćanje smanjeno, a kod 38% je đumbir pružio potpunu zaštitu od morske bolesti. Zaštita je počela da deluje 25 minuta nakon što su uzeli đumbir, a trajala je četiri sata.

gingertea1Velika prednost đumbira je što ne izaziva nuspojave. Zato je đumbir dobra alternativa modernim lekovima koji mogu da izazovu neprijatne posledice.

Kako ga koristiti? Čaj od đumbira, ili keks od đumbira dovoljni su za sprečavanje mučnine. Za putovanje je posebno pogodan čaj od đumbira. Đumbir možete da konzumirate i svež. Kupite na pijaci komad svežeg đumbira, pa kad vam zatreba odsecite komadić, oljuštite ga od kore i izgrickajte (obratite pažnju da je u svežem obliku đumbir prilično ljut).

Biljni čajevi protiv mučnine

Iskustvo pokazuje da su najbolji čajevi protiv mučnine čaj od nane, kamilice, lavande i žalfije.  Ukoliko ste već povraćali, onda vam sledeći čajevi mogu pomoći da smirite stomak i oporavite se: čaj od kamilice, pelina i matičnjaka. Od voća, pomoći će šljiva i trnjina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *