jul
03
2014

Susam protiv holesterola i kancera

WEB-ONLY-sesame-shutterstock_62567734Semenke susama predstavljaju jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamena za maslinovo. Zbog velike koncentracije fitosterola, koji je najbliži hemijskoj strukturi holesterola, moćan je regulator nivoa masnoća u krvi. Pored toga, fitosteroli imaju sposobnost da smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma i poboljšaju imunitet. Ulje susama je odlično za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji pozitivno deluje na nervni sistem preporučuje se kod umora, depresije i povećanja energije dok magnezijum smanjuje migrenske glavobolje i normalizuje ritam spavanja.

Preporucljivo je da se uvede u redovnu ishranu jer je savršen čistač organa za varenje.Osim toga, delotvoran je i kod dugotrajnog zatvora, neredovne stolice i uklanjanja crevnih parazita. Za lečenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem nema boljeg leka od paste koja se dobija kada pomešate kašiku samlevenog susama s dve kašike vode i kašičicom putera(biljnog prirodnog) i namažete na tost.

usingrdntOsim što je delotvoran za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, preporucuje se svima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma . Pored toga što čuva kosti, on je dobar i za kožu jer sprečava nastanak bakterija, gljivica i akni, podstiče rad kožnih hormona, smanjuje ožiljke, leči suvu i štiti osetljivu kožu.

Višestruko je značajna namirnica za žensko zdravlje. Kalcijum iz susama smanjuje bolove i grčeve u glatkim mišićima i na taj način olakšava tegobe u PMS-u. Posebno je važan u ishrani trudnica jer ima sedam puta više kalcijuma od mleka, a poznato je da ženama u trudnoći često propadaju zubi. Takođe, sadrži i dijetetska vlakna koja pomažu kod opstipacije koja se često javlja tokom drugog stanja i treba ga jesti samlevenog.

Namirnica koja usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji, ali se u celom svetu koristi za pripremu testa i kolača. U Americi ga koriste kao začin , a tamno susamovo ulje je toliko kvalitetno da se često koristi kao zamena za maslinovo . Nadaleko je poznat tahini, pasta koja se sprema mlevenjem suvo pečenog semena, a od semenki se može napraviti i mleko koje je odlična zamena za kravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *