jul
06
2014

Zašto treba da jedete lubenicu svaki dan

lubenica

Mnoge studije su pokazale da povećano konzumiranje lubenice dovodi  do smanjenja rizika od pojave gojaznosti i same ukupne smrtnosti ,dijabetesa i bolesti srca.

Lubenica takođe doprinosi zdravijem tenu i kosi, kao i povećanju nivoa energije. Jedna solja kockica lubenice (152 grama) sadrži 43 kalorije, 0 grama masti, 2 grama natrijuma, 11 grama ugljenih hidrata (uključujući 9 grama šećera i 1 gram vlakana) i 1 gram vlakana. Jedna šolja od lubenice će obezbediti 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% od gvožđa i 1% potreba kalcijuma za taj dan.

Lubenica sadrži tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6, folna kiselina, pantotensku kiselinu, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, selen, holin, betain i likopen. Prema podacima National Watermelon Promotion Board, lubenica sadrži više likopena nego bilo koje drugo voće ili povrće.

-Evo nekoliko prednosti uvodjenja  šolje ili dve lubenice u vas dnevni meni

Prevencija Astme: Rizici za nastanak astme su manji kod osoba koje konzumiraju veliku količinu određenih hranljivih materija. Jedan od ovih hranljivih materija je vitamin C, koje ima u izobilju u lubenici.

Krvni pritisak: Studija objavljena od strane American Journal of Hipertension je otkrila da lubenica „smanjuje krvni pritisak u clancima i zglobovima ,brahijalni krvni pritisak i karotidnu talasnu refleksiju kod  gojaznih sredovečnih odraslih osoba sa prehipertenzija ili prvom fazom hipertenzije“.Studija je takođe pokazala da upotreba lubenice poboljšava arterijsku funkciju.

Rak: Odličan izvor antioksidansa vitamina C, lubenica pomaze u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala,za koje je naucno potvrdjeno i dokazano da  izazivaju rak. Unos likopena, na primer, je povezan sa smanjenim rizikom od raka prostate u nekoliko studija.

Varenje: Lubenica, zbog obilja vode i velike kolicine vlakana, pomaže da se spreči zatvor i doprinosi pravilnom radu celog digestivnog traka.

Hidratacija: Sastavljena od 92% vode i puna važnih elektrolita, lubenica je  odlična  tokom vrelih letnjih meseci kao osvezenje i za izbegavanje  eventualne dehidracije.

Upala: Holin je veoma važan i raznovrstan hranljivi sastojak odnosno nutrijent koji pomaže kod spavanja, aktivnosti mišića, učenja i pamćenja. Holin takođe pomaže da se održi struktura ćelijskih membrana, pomaže u prenosu nervnih impulsa, pomaže u apsorpciju masti. Holin takođe može ublažiti hroničnu inflamaciju.

Bolovi u mišićima: lubenica i njen sok su se pokazali vrlo ucinkoviti u smanjivanju bolova u misicima i ubrzavanju vremena oporavka nakon napornog vezbanja kod sportista.Naucnici tvrde da ovome najverovatnije doprinosi amino kiselina L-citrulin koja je takodje prisutna u lubenici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *