avg
01
2014

Kako izbeći manjak enzima ?

namirnice_sunce

Enzimi su potrebni za sve hemijske reakcije koje se odvijaju u ljudskom telu. Ni vitamini ni minerali ni hormoni ne mogu da obave posao enzima. Kako da znate da li vam nedostaju, i kako da ih nadoknadite?

Ljudsko telo proizvodi oko 22 enzima koji mogu da vare proteine, ugljene hidrate i masti.thumbnail_enzymedica-07 Hrana se vari u fazama, počinje u ustima, potom se varenje prebacuje u želudac i na kraju u tanko crevo. Na svakom od tih koraka, specijalizovani enzimi razlažu razne vrste hrane.Enzimi započinju varenje hrane već u ustima i nastavljaju ga u želucu, gde se aktiviraju i biljni enzimi (enzimi iz biljne hrane koju smo uneli). Hrana potom ulazi u gornji deo tankog creva gde pankreas luči pankreasne enzime za dalje razlaganje hrane. Konačno razlaganje preostalih malih molekula hrane odvija se u donjem delu tankog creva. U idealnom slučaju, razne vrste enzima zajedno deluju da pomognu varenje hrane i isporučivanje hranljivih materija ćelijama.

Pošto enzimi igraju ključnu ulogu u raznim funkcijama tela, manjak enzima može izazvati razne zdravstvene simprome.

Problemi koji su povezani sa manjkom četiri ključna enzima:

DNA-ligasi-Manjak proteaze (razlaže proteine): zebnja, nizak nivo šećera u krvi, problemi sa bubrezima, zadržavanje vode, smanjen imunitet, bakterijske i virusne infekcije, maligne promene, problemi sa kostima (artritis, osteoporoza i osteofiti, koštane izrasline).

-Manjak amilaze (razlaže ugljene hidrate koji ne sadrža vlakna): problemi sa kožom kao što su osipi, gljivične infekcije, herpes i čirevi; problemi sa plućima kao što su astma, bronhitis i emfizem; oboljenja jetre i žučne kese.

-Manjak lipaze (razlaže masti): povišen holesterol, gojaznost, dijabetes, otvrdnjavanje arterija i drugi kardiovaskularni problemi, hronični umor, spastično debelo crevo, vrtoglavice.

-Manjak celulaze (razlaže vlakna): gasovi i nadimanje, akutne alergije na hranu, facijalna paraliza ili bol, kandidijaza (crevne i vaginalne infekcije).

KAKO PREDUPREDITI MANJAK ENZIMA

Postoji i nekoliko načina na koje možemo da povećamo količinu enzima u organizmu, a to su:

-Da jedemo sirove i sveže namirnice svakodnevno, da namirnice kuvamo na što nižoj temperaturi (posebno je preporučljivo kratko kuvanje na pari).Najzdravije jeste da se hranimo potpuno sirovom biljnom ishranom. Ova hrana ce vam pruziti sve potrebne gradivne materije i nutrijente  za pravilno funkcionisanje i obezbedice adekvatnu reakciju i delovanje svih potrebnih enzima.

Enzimi

-Korišćenje namirnica prirodno bogatih enzimima, kao što su papaja, ananas, dinje, mango, kivi, grožđe, avokado, povrće i pšenična trava.

Jako važna stvar je da temeljno i dugo žvaćemo hranu.

Najefektivnije jeste da jedno par dana budemo na postu od cedjenih sokova od voca i povrca,bez ikakvog unosa hrane u cvrstom obliku.Na ovakav nacin cemo obezbediti našem telu enzimsku ravnotežu i pravilno snabdevanje sa svim potrebnim mineralima i vitaminima.Sokovi predstavljaju jednu vrstu prirodne infuzije.

Potrebno je neko vreme da se poveća količina enzima u telu, a navedeno je nekoliko mogućih načina. Svakako da treba uzeti u obzir i sve ostale faktore zdravog življenja, pre svega kretanje, vežbanje i  smanjenje stresa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *