avg
28
2014

Smokve – biblijski cvet kao delikates

smokve-grozdje-voce

Smokva, rajsko voće koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. Biljka koja puno daje a malo joj treba, tek siromašno tlo i pokoja kap vode, hvale vredna i namirnica koja je poznata po lekovitim svojstvima.

Smokve pripadaju u najstarije kultivirane voćke.Stablo smokve našlo se u Rajskom vrtu.Spominju se u Vavilonskim spisima, a Sumerani su 2900 g.p.n.e smokve koristili u lekovite svrhe. Plod smokve čini prema unutra uvijeni cvet, a pravi su plod semenke.Na Mediteranu su smokve došle iz Indije preko Turske.

16-mmPostoji više od 150 vrsta smokava, a jedna od njih je i jadranska, sa svetlozelenom korom i mesom zagasitoružičaste boje. Uspeva u Crnoj Gori i Grckoj. Zbog obilja polifenola koji pozitivno utiču na zdravlje, još od davnina smokva se smatra za vrlo zdravo voće, iako je smokva zapravo – cvet, kao što je i karfiol.

Najzdravije su zrele i sveže ubrane, vrlo su dijetalne, a ako želite da uživate u njihovom ukusu cele godine – osušite ih! Najukusnije su ako se jedu neposredno posle branja,nakon što su kratko vreme odležale u frižideru.Najbolje su za sušenje svetle sorte koje rano dozrevaju, a od svežih se kod nas prave slatko, pekmez i džem.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali jesti ovo rajsko voće:

1. Smokva u svom sastavu sadrži veću količinu topljivih i netopljivih vlakana nego ostalo voće. Netopljiva vlakna nabujaju u crevima jer na sebe vežu vodu. Time se podsiče redovno pražnjenje creva, što je važno u prevenciji raka debelog creva. Topljiva vlakna utiču na smanjivanje holesterola u krvi, a pomažu i u prevenciji raka pluća.

2. Smokve su bogate kalcijumom i magnezijumom, čak više nego što sadrži ista količina mleka.Takodje su jako bogate kalijumom.

3. Zbog velikog sadržaja magnezijuma, smokva se preporučuje protiv PMS-a, nesanice i povišenog krvnog pritiska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *