okt
29
2014

Uvrstite semenke u redovnu ishranu

SEEDS (1)

Jedite semenke i bićete zdravi. U njima se nalaze brojni hranljivi sastojci koji prijaju našem telu a nemaju negativna dejstva. Semenke su svuda oko nas, samo se treba zainteresovati i onda ih koristiti kako bi bili zdraviji i živeli što duže i kvalitetnije.

Bundeva

Semenke bundeve su dragocene jer imaju u sebi puno gvožđa.

Pšenične klice

Pšenične klice su veoma zdrave i neophodne našem organizmu. Pšenična klica sadrži šećer, saharozu i maltozu, gotovu svu mast i najveći deo vitamina. U njoj nema skroba a u početnom stadijumu klijanja klica sadrži puno vitamina C.

8863d5150cf306a89920e695ee76f283_content_mediumU radnjama zdrave hrane možete da kupite industrijki obrađene pšenične klice.

Ali valja se potruditi i napraviti ih u svojoj kući jer su domaće kvalitetnije, nisu prošle industrijsku obradu. Dakle, kašičicu pšenice sipajte u flašu od dve litre vode, prelijte ih vodom. Prekrite otvor i ostavite na mračnom mestu, na sobnoj temperaturi i sledećeg dana flašu promućkajte, dva puta isperite semenke, vodu bacite a semenke rasporedite na tanjir ili tacnu i ostavite da stoje. Naravno, prskajte ih dva ili tri puta dnevno vodom. Posle tri dana klice će da porastu do 1,5 cm i onda navalite, tada su najbolje za klopicu. Ako ih imate puno stavite ih u frižider, poput ostalog povrća i možete ih zatim koristiti nekoliko dana, dok pripremate nove.

Nar

Nar je veoma ukusna i korisna voćkica, semenkte su takođe upotrebljive, ne bacajte ih. Imaju puno hranljivih sastojaka, posebno antioksidanse i vitamin C, pomažu u sagorevanju masnog tkiva. Super su za mršavljenje.

Susam

Semenke susama su dobre za srce, bogate su linoleinskom kiselinom i omega-6 masnim kiselinama.

Semenke konoplje

Dobar su izvor kompletnih proteina, sadrže svih 20 aminokiselina ključnih za razvoj mišića.

Semenke lana

Sadrže puno lignana, koji štiti od raka, kao i omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalne procese koji stvaraju razne bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *