nov
22
2014

Šta su to fitoestrogeni i kako deluju na organizam žene?

Untitledfsd

Fitoestrogenisu biljne hemikalije koje imaju vrlo sličnu strukturu ženskim polnim hormonima – estrogenima i sa delovanjem sličnim prirodnom estrogenu ali imaju i anitoksidativna svojstva. Vežu se na estrogenske receptore u organizmu pa tako blokiraju štetno delovanje estrogena. Uneseni putem biljne hrane ili ekstrakta, fitoestrogeni mogu delovati kao slabi estrogeni. Pojavljuju se u više od 300 biljaka, u 16 različitih vrsta, a po hemizmu su vrlo različiti. Fitoestrogeni se dele u dve osnovne podgrupe, izoflavonoide i lignane, dok seizoflavonoidi dele na izoflavone i kumestane. Najpoznatiji izoflavoni su genistein i daidzein .

Lignani su jedna od dve glavne klase fitoestrogena. Nalaze se u mnogim biljkama, uključujući seme lana, bundeve, susama i takođe u raži, soji, grašku, bobičastom voću i brokoliju.

Untitled

Hemijske strukture dva najznačajnija izoflavona: genisteina i diadzeina

Strukturna sličnost estradiola i genisteina objašnjava estrogensku aktivnost izoflavona. Delovanje fitoestrogena može biti estrogensko ili antiestrogensko, zavisno od količine estrogena u organizmu. U menopauzi kad žena ima manje endogenih estrogena, fitoestrogeni se vežu na slobodne receptore delujući kao estrogeni, a u reproduktivnom razdoblju žene kad je normalni ili povišeni nivo endogenih estrogena, fitoestrogeni se takmiče za receptorska mesta. Osim fitoestrogena u sojinom proteinu se nalaze i drugi korisni fitonutrijenti, kojima se pripisuju antikancerogena delovanja. Izoflavoni iz soje imaju sposobnost smanjivanja rizika za pojavu raka nekih lokacija (debelog creva).

Untitledztrht

Fitoestrogeni

Lignani su veoma rasprostranjeni u biljnom svetu: najviše ih ima u lanenim semenkama, pšeničnim klicama, raži i drugom povrću i voću. Nalaze se u jagodičastom voću (secoisolariciresinol), artičokama (silamarin), susamu i brokoliju (matairesinol). Lignani iz semena lana deluju antiestrogeno i na taj način smanjuju rizik od raka dojke.

erg

Izvori lignana

Izoflavonoidi i lignani se nakon modifikacije u debelom crevu apsorbuju i prerađuju u jetri, a njihovi razgradni produkti se mogu određivati u urinu.

zenska-formula

Kao prirodan ekstrakt (tinktura) koji u sebi sadrži veće količine fitoestrogena izdvajamo našu žensku formulu. Ona u sebi sadrži 100% prirodne ekstrakte biljaka (anđelika, konopljika divlji jam, hmelj, sladić..) koje obiluju fitoestrogenima. Ove fitohemikalije na vrlo efektivan i ucinkovit nacin dovode do ravnoteze zenskih hormona,odrzavaju kontrolu samog endokrinog lucenja,poboljsavaju  komunikaciju izmedju edokrinih organa u mozgu kao sto su hipofiza i hipotalamus sa jajnicima.Dovode do usporavanja starenja zena na prirodan i zdrav nacin,otklanjaju osecaj vreline  podsticuci normalan rad mesecnog ciklusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *