nov
21
2014

Čistač krvnih sudova – nar

nar-1360572789-266247

Brojne studije potvrđuju da ekstrakt nara može sprečiti i / ili preokrenuti primarnu patologiju povezanu sa smrtnošću od srčanih bolesti, odnosno progresivno zadebljanje koronarnih arterija uzrokovano nakupljanjem masnih materija poznato kao ateroskleroza.

Jedno istraživanje je sprovedeno na miševima koji imaju genetske predispozicije prema spontanom začepljenju arterija, te su dobili ekstrakt nara putem vode za piće tokom dve nedelje, počev u dobi od tri nedelje starosti. Lečenje je smanjilo veličinu ateroskleroznih plakova u aortnom sinusu i reducirao proporcije koronarnih arterija sa okluzivnim ateroskleroznim plakom.

Zanimljivo, naučnici su otkrili da je lečenje ekstraktom nara rezultiralo sledećim blagotvornim dejstvima:

– Smanjenje nivoa oksidativnog stresa
– Smanjenje monocitnog hemotaktičnog proteina-1, hemijskog glasnika (hemokina) povezanog sa upalnim procesima unutar arterije
– Smanjeno nakupljanje lipida u srčanom mišiću
– Smanjena infiltracija makrofaga u srčani mišić
– Smanjene nivo monocitnog kemotaktičnog proteina-1 i fibroze u miokardu
– Smanjene srčanog proširenja
– Smanjenje EKG abnormalnosti

Ova studija samo potvrđuje već postojeća klinička istraživanja koja ukazuju na to da nar može pomoći u pročišćavanju vaših arterija. 2004. godine, časopis „Clinical Nutrition“ je objavio rezultate trogodišnjeg kliničkog ispitivanja na izraelskom stanovništvu, utvrdivši da svakodnevna konzumacija soka od nara preokreće stenozu karotidne arterije i do 29% u roku od 1 godine. Neočekivano, blokade u kontrolnoj grupi povećane su za 9%, što ukazuje da su za deblokadu učinci nara bili čak i veći nego na prvi pogled.

Vrednost nara kod kardiovaskularnih bolesti je vrlo široka, kao što to pokazuju sledeća eksperimentalno potvrđena svojstva:

dsbfg

Protiv-upalna:
Kao i kod mnogih hroničnih degenerativnih bolesti, upala igra značajnu ulogu u patogenezi kardiovaskularnih bolesti. Nar poseduje protiv-upalna svojstva.

Snižavanje krvnog pritiska:
Sok nara ima prirodna inhibirajuća svojstva angiotenzina – peptidnog hormona koji u telu čoveka uzrokuje konstrikciju krvnih sudova i podiže krvni pritisak te je i pojačivač azotovog oksida, što su dva poznata puta za smanjenje krvnog pritiska. Takođe, ekstrakt nara bogat je punikalaginom koji smanjuje štetne efekte stresa na segmentima arterija izloženim poremećenom toku.

Anti-infektivna:
Plakovi u arterijama često uključuju sekundarne virusne i bakterijske infekcije, uključujući hepatitis C i bakteriju Chlamidia pneumoniae. Nar ima širok opseg anti-bakterijskih i anti-virusnih svojstva.

Antioksidativna:
Jedan od načina na koji masnoće u krvi promovišu bolesti srca je putem oksidacije. LDL, na primer, može da tehnički biti povišen, ali bezopasan sve dok ne oksidira. Potvrđeno je da nar smanjuje oksidativni stres u krvi. Jedna studija na miševima je pronašla da je smanjenje oksidativnog stresa povezano sa 44% smanjenjem u veličini aterosklerotskih lezija. Druga studija je pokazala da je nivo antioksidanata u soku od nara bila veća od one u drugim voćnim sokovima, uključujući i borovnice, brusnice i pomorandže.

Brojnim studijama se pridružuje i studija španskih istraživača koja je sprovedena na svinjama, one su izabrane jer je njihov kardiovaskularni sistem sličan našem. Pretpostavka je da hranjenje masnom hranom oštećuje krvne sudove, posebno njihovu osetljivu sluzokožu. Sluznica, ili endotel, je važna jer ona oslobađa materije koje kontrolišu širenje i stezanje krvnih sudova. Njihovo oštećenje može biti prvi korak ka aterosklerozi što može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Krvne sudove svinja koje su hranjene masnom hranom su bile manje elastične. Životinje su takođe proizvodile manje oksida azota, gasa koji širi krvne sudove i imale su druge znakove srčanih problema.

Međutim, dnevna doza nara, uklonila je mnoge štetne efekte. Istraživač dr. Lina Badimon, s katalonskog Instituta za kardiovaskularne nauke u Španiji, izjavljuje:

„Obogaćivanje ishrane narom može pomoći u prevenciji i usporavanju endotelne disfunkcije, što je među prvim znakovima ateroskleroze i moždanog udara.“

Nar se smatrao i još uvek se smatra lekom. Koristi se kao lek protiv crevnih parazita i dijareje, smatra se tonikom za grlo i srce. Poznat je i kao graditelj krvi, zaustavlja krvarenja iz nosa i desni, koristi se za toniranje kože, te za lečenje hemoroida. Različite sorte nara i razni delovi poput kore drveta, kore ploda ili cveta tog ploda, koriste se za različite lekove.

Semenke nara daju 12% dnevnih vrednosti vitamina C i 16% vitamina K u porciji od 100 g, a sadrži i polifenole. Izvrstan su izvor dijetalnih vlakana koje su u potpunosti sadržana u jestivim semenkama.

2 reagovanja na “Čistač krvnih sudova – nar”

  1. Đurica T. kaže:

    imam pitanje nevezano za ovu temu :kakav je Vaš stav o „švedskoj grančici“?Za preventivno podizanje imuniteta šta biste preporučili (srebrena voda ili proizvodi od čurekota ,švedska grančica ,više voća i povrća ili ………)?
    Hvala

    • Admin2 kaže:

      Svedska grancica jeste zdrava stvar ali daleko od toga da je eliksir i lek sama po sebi.Ona moze mnogostruko da pomogne u procesu izlecenja.Sustina izlecenja jeste u promeni pogubnih zivotnih navika i primenjivanju odredjenih tehnika i delova programa prirodnog lecenja koji imate izlozen ovde kod nas na sajtu.Bez ovih sustinskih i osnovnih promena nijedan napitak nemoze da vam pomogne.Ne postoji magicni i carobni lek ili eliksir,sto mnogi prizeljkuju i ocekuju nadajuci se kratkorocnom i brzom resenju.Voce i povrce sto vise u presnom stanju kao i zitarice, orasasti plodovi i semenje, sve u integralnoj sirovoj verziji ,ovo vam je najidealnija ishrana za coveka.Ostalo sto ste naveli su komercijalni proizvodi koji nemaju naucno i smisleno uporiste,jednom recju nacin da se uzmu pare naivnom narodu.Prijatno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *