okt
05
2016

7 činjenica o kalcijumu

Symbol for the chemical element calcium

Iako je kalcijum jedan od minerala o kojem se mnogo priča, opet se ne zna mnogo o tome zbog čega je sve on važan za organizam.

Kalcijum se odlično slaže sa…
Kalcijum se u prirodi ne sreće često u čistom obliku. Njegova molekularna struktura dovodi do toga da se on vezuje za druge elemente. Zato se u prirodi najčešće nalazi kao: kalcijum-karbonat, kalcijum-citrat i kalcijum-sulfat.

Kalcijum ne voli previše fosfora
Iako je određena količina fosfora potrebna za apsorpciju kalcijuma, kada se ishranom u organizam prekomerno unosi fosfor, kalcijum se ne apsorbuje dobro. Ishrana velikog broja ljudi sadrži prekomerne količine fosfora (iz gaziranih napitaka i proteina životinjskog porekla). To ne znači da bi trebalo povećati unos kalcijuma, već da bi trebalo smanjiti unos fosfora.

Više sna, manje kalcijuma
Dok spavamo, gubimo više kalcijuma nego dok smo budni. Naravno, to ne znači da bi trebalo da smanjite vreme provedeno u snu, jer to izaziva druge probleme. Doručak bogat kalcijumom pomaže da se nadoknadi kalcijum izgubljen tokom noći.

Ženama je potrebno više kalcijuma
Preporučena dnevna doza za muškarce je oko 800mg, dok se ženama preporučuje oko 1000mg. Doza se povećava na oko 1500mg u periodu postmenopauze.

Jedete li kelj?
Još pre četvrt veka, naučnici su ukazali na to da se kalcijum biljnog porekla bolje apsorbuje od onog životinjskog porekla. Povrće poput kelja i brokolija obezbeđuje veoma visok nivo apsorpcije kalcijuma. Američki časopis za kliničku ishranu je objavio istraživanje koje pokazuje da se kalcijum iz kelja apsorbuje u nivou od 40,9%, dok se kalcijum iz mleka apsorbuje 32,1%. Kopriva je manje poznat, ali izvrstan izvor kalcijuma.

Uloga kalcijuma u organizmu
Prva asocijacija na kalcijum su zdrave kosti. Ali, kalcijum je potreban i za pravilno funkcionisanje mišića, rad krvnih sudova, funkciju nerava i mozga, lučenje i stabilizovanje insulina u krvi itd.

2 reagovanja na “7 činjenica o kalcijumu”

  1. Sandra kaže:

    Poštovani, u tekstu ste naveli da trebaju kelj i brokoli da se konzumiraju, kao namirnice bogate kalcijumom. Mene interesuje na koji način bi trebalo da se unose u organizam, a da ne izgube blagodete koje imaju? Hvala

    • Admin1 kaže:

      Poštovana, jedite ih sirove, vrlo su ukusni ako se lepo pripreme. U početku vam je malo možda čudno, ali brzo ćete da se naviknete… i dobro žvaćite…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *