okt
19
2016

Koliko je boja u vašem tanjiru?

boje

Koliko boja je zastupljeno na vašem tanjiru? Zbog čega je važno da ih bude što više? Da li znate da je izbor boja gotovo podjednako važan kao i količina izabranih namirnica? Kako boje namirnica utiču na zdravlje? Biljni pigmenti su vrsta fitohemikalija koja je zadužena za boju voća i povrća. Ali ne samo to. Oni su snažni antioksidansi koji neutrališu dejstvo ozloglašenih slobodnih radikala o kojima se danas  toliko govori.

Da li  vam se ponekad dogodilo da odustanete od odevne kombinacije koju ste uveče pripremili za sutradan, jer se ujutro jednostavno ,,ne nalazite“ u toj boji? Istraživanja pokazuju da boje utiču na to kako se osećamo, tj. na naše raspoloženje i ponašanje. Ova tvrdnja je naučno dokazana.
Boje su  važan pokazatelj zrelosti namirnica. Sigurno ste primetili da gotovo nesvesno posežete za voćkom koja ima izraženiju, jasniju boju.
Kaže se da se hrana  prvo ,,jede“ očima.  Prirodne boje voća i povrća predstavljaju ukras na našem tanjiru i podstiču apetit. Ponekad je dovoljno samo u mislima stvoriti sliku lepo servirane hrane, pa da počne lučenje digestivnih sokova.
Evo kako boje utiču na naše zdravlje, odnosno šta se dešava kada pojedemo neku od boja:

Zelena: Namirnice ove boje su bogate hlorofilom. One jačaju imunitet, štite od kancerogenih oboljenja (posebno hormon zavisnih), sprečavaju anemiju. Povrće zelene boje sadrži lutein i zeaksantin, fitohemikalije koje su povezane sa smanjenjem rizika od degeneracije žute mrlje i katarakte. Spanać i kelj su posebno bogati luteinom i zeaksantinom. Pored njih, ovoj grupi pripadaju i zelena salata, raštan, blitva, zelje, brokuli, kopriva, sremuš i veliki broj začina. Ne treba zaboraviti da ova vrsta povrća ima najmanji broj kalorija ali veliki broj vitamina i minerala. Gvožđe, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, vitamin C i beta karotin. One su izvor vitamina K, koji ima presudan značaj za zgrušavanje krvi i formiranje kostiju.
Ova boja će vas svakako vratiti u ravnotežu, kako fizičku, tako i psihičku.

Crvena: Povrće i voće ove boje sadrži antocijane, materije koje suzbijaju rast ćelija tumora, povoljno utiču na rad srca i krvnih sudova kao i na cirkulaciju. Nalazi se u cvekli, rotkvicama, trešnjama, višnjama, malinama, jagodama. Likopen koji daje boju mnogim namirnicama a koji je posebno zastupljen u paradajzu pozitivno utiče na zdravlje prostate. Pored paradajza nalazi se još i u crvenom grejpfrutu i lubenici.
Ova boja će vam dati energiju i podstaći na aktivnost.

Narandžasta i žuta: Namirnice ove boje obiluju karotinoidima. Najpoznatiji je beta karotin koji se u jetri pretvara u vitamin A. Ova vrsta pigmenta posebno pogoduje zdravlju kože,  štiteći je od štetnog UV zračenja i prevremenog starenja. Unosite je tokom cele godine, a posebno u letnjim mesecima. Farmaceutska industrija se naravno pobrinula da dobijete beta karotin ,,upakovan“ u tabletice, ali ne nasedajte na reklame, već redovno unosite svoju porciju narandžastog voća i povrća. Uživajte u kajsijama, breskvama, šargarepi, paprici… Ima ga i u zelenom lisnatom povrću, samo se malo ,,zamaskirao“ hlorofiliom.
Ova boja podiže nivo energije, povoljno utiče na koncentraciju, vraća raspoloženje, deluje protiv depresije.

Ljubičasta i plava: Da biste smanjili rizik od srčanog i moždanog udara, katarakte, ili poboljšali cirkulaciju i očuvali čvrstinu kapilara, jedite borovnice, kupine, šljive, plavi patlidžan i grožđe.
Ova boja vraća unutrašnju ravnotežu i umiruje.

Bela: Namirnice iz ove grupe imaju antibakterijska svojstva, regulišu krvni pritisak, smanjuju nivo štetnog holesterola. Neka se na vašem tanjiru uvek nađe neko od ovog povrća: beli luk, celer, karfiol, rotkva, dajkon, paškanat ili ren.

Mislite na boje dok pripremate hranu.  Zelena je osetljiva na visoke temperature i dugo kuvanje. Ove namirnice je najbolje jesti u sirovom stanju, kuvane na pari ili blanširane.
Antocijani, prisutni u voću i povrću crvene i ljubičaste boje, takođe su osetljivi i brzo prelaze u vodu prilikom kuvanja.
Narandžasta boja je relativno stabilna na visokim temperaturama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *