jan
26
2017

Namirnice koje greju

greju3

U zaista hladnim danima, nije loše znati koje namirnice greju telo i doprinose osećaju toplote, pa bi ih trebalo uvrstiti u dnevni meni, a koje opet hlade telo, pa ih je po većim hladnoćama bolje izbegavati…

U zimu bi bilo poželjno koristiti više korenastog povrća, kao što su šargarepa, krompir, crni i beli luk, a takođe i kukuruz. Heljda je odlična za zimu, jer zagreva telo, pa je kaša od heljde tradicionalni doručak u hladnim zemljama kao što je Rusija.

Za nekoliko namirnica se u tradicionalnim sistemima ishrane, kao i u savremenom nutricionizmu, zna da imaju termogeni efekat, to jest, da povećavaju osećaj toplote u telu. Evo nekoliko od njih, koje bi svakako trebalo uvrstiti u zimske obroke.

Kokosovo ulje
Sastoji se od srednjelančanih kiselina za koje se zna da imaju termogeni efekat (greju). Pri tome, srednjelančane masne kiseline iz creva dospevaju direktno u jetru gde se konvertuju u energiju, a ne kruže u obliku čestica masti u krvotoku, kao što je to slučaj sa većinom prehrambenih masnoća… Kokosovo ulje inače ima brojna povoljna dejstva na organizam.

Bademi
Ne samo da su kalorični, pa dobro greju, već su i odličan izvor kvalitetnih masnih kiselina, koje pomažu u regulaciji holesterola. Takođe, bademi su i jedan od bogatijih prirodnih izvora magnezijuma (doprinosi širenju krvnih sudova, pa time i poboljšanju protoka krvi). Dakle, ima više razloga što greju.

Beli luk
Ne samo da greje, već pomaže u sniženju holesterola, a sadrži i prirodne antibiotike (alicin), pa je idealna hrana da se zimi konzumira svakodnevno! Otprilike dva do pet čenova dnevno bila bi „preporučena doza“.

Ljute paprike
Osnovni sastojak koji daje ljutinu papričicama, kapsaicin, greje i telo. I ne samo to – kapsaicin ima zaštitno dejstvo na srce.

Biber i đumbir

 I biber i đumbir ubrzavaju i poboljšavaju cirkulaciju, dovode do širenja kapilara, pa time i greju telo. I ne samo to – oba ova začina pomažu rastvarenje i izbacivanje sluzi, što je zimi od velike koristi. Odličan razlog da svakodnevno malo zaljutimo jelo!

Šta je bolje izbegavati po hladnoći

Južno voće
Južno voće (pomorandže, limun, banana, kivi…) je veoma zdravo i puno vitamina, ali ono je dobra hrana u tropskim krajevima upravo zato što hladi telo! Dakle, ako vam je hladno, ne preterujte sa ovim inače veoma zdravim namirnicama. Ali, ako imate povišenu temperaturu (prehlada, grip i sl) – slobodno ga konzumirajte, osvežiće vas i pomoći da lakše podnesete groznicu, na prirodan način – bez antipiretika.

Krastavac
Odlična letnja hrana, jer hladi telo, ali zimi ga je bolje izbeći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *