feb
03
2017

Jabuka za dobro zdravlje

jabuka

Divlja jabuka vodi poreklo iz evrope dok pitoma jabuka potiče iz južnog Sibira i Azije, a već su Grci i Rimljani gajili brojne sorte. Stablo jabuke može narasti i do 12 metara i ima razgranatu krošnju s jajolikim listovima. Jabuka cvate u maju sa bledo ružičastim do belim cvetovima, a plodovi sazrevaju od jula do oktobra, zavisno od sorte. Jabuka je danas među najrasprostranjenijim vrstama voća. Postoji oko 10 000 sorti jabuke, koje se međusobno razlikuju po ukusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Ono što je zajedničko za sve njih jeste da jabuka spada u red lekovitog voća i zato se često puta kaže: jabuka – jedna na dan za dobro zdravlje. U originalu, ovo je stara engleska poslovica i ona kaže: “an apple a day keeps the doctor away” – pojedete li jednu ili još bolje dve velike jabuke dnevno, učinit ćete mnogo za očuvanje vašeg zdravlja.

Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina zavisi od vrste i načina uzgoja. Ona sadrži gotovo sve potrebne nutrijente. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, zatim vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale, kalijum (100 do 180 mg), kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Jabuka je bogata polifenolima – biljnim materijama koje imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata! 100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od deset posto preporučene dnevne količine. Zahvaljujući visokom procentu ugljenih hidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije. Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulirajuće delovanje. Upravo zbog toga jabuka je vrlo korisna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala. Time štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog creva. Jabuka pozitivno deluje i na srce i kardiovaskularni sistem. Sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi, smanjuje povišeni holesterol i začepljenje krvnih sudova štiteći tako od tromboze i ateroskleroze. Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava varenje, stabilizuje crevnu floru i pomaže kod proliva i zatvora. Jabuka je neizostavna namirnica kod bilo koje dijete. Budući da sadrži mnogo kalijuma, potiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma pa pomaže pri mršavljenju. Obilje vlakana u njoj bubri u želucu i tako stvara osećaj sitostiJabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji smanjuje želju za slatkim i ne izaziva promenu koncentracije glukoze u krvi.Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci prilično utiče na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.

Jabuka pozitivno utiče i na rad bubrega, jetre i žuči. Njen uticaj na baznost mokraće pomaže kod komplikacija u trudnoći. Od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijana, koji su koncentrisani u kori i daju nekim sortama jabuke crvenu boju. Iz tog je razloga preporučljivo jesti jabuku s korom (što se ne odnosi na jabuke prskane pesticidima). Antocijani imaju protivupalno delovanje. Deluju zaštitno na jetru i srce i sprečavaju nastanak karcinoma, a s druge strane podstiču imunološki sistem. Zahvaljujući kalcijumu i fosforu jabuka ima povoljan uticaj na izgradnju kostiju i zuba. Jabuka sprečava karijes pa jača i štiti zubno meso i usnu floru.Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Ona pomaže protiv karijesa čak i bolje nego pranje zuba!Pranjem uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90 posto. Pošto sadrži i do 90 posto vode i skoro da nema nikakvih masnoća, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga. Pošto sadrži triptofan – metabolički prethodnik serotonina – ona utiče na kvalitet našeg raspoloženja i tu je uspešnija i od štetne čokolade. Pri tome jabuka smiruje i ublažava nervozu i razdražljivost pa je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Kod kupovine birajte jabuke koje su čvrste, glatke i sjajne na dodir. Pazite da kora bude čvrsta i neoštećena. Iako ih možete pronaći u trgovinama tokom cele godine, jabuke su najbolje u razdoblju od oktobra do aprila. Jabuka je voće koje dugo može ostati sveže. Ako imate podrum, možete ih čuvati u drvenim sanducima, pri manjoj svetlosti uz stabilnu temperaturu, prozračnost i dovoljno vlage. S vremena na vreme jabuke proberite kako bi uklonili one koje su vremenom počele truliti. U frižideru ih možete čuvati nekoliko nedelja. Važno ih je čuvati u papirnatoj ambalaži, jer oslobađaju gas etilen, koji pomaže zrenje ostalog povrća ili voća koje čuvate u frižideru. Ako jabuke držite na osvetljenom mestu, one ranije dozrevaju, a ako se nalaze na suvom mestu bez dovoljno vlage, plodovi će izgubiti sopstvenu vodu i smežuraće se.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *