maj
30
2017

Ne budite opsednuti ishranom

Na šta prvo pomislite kada čujete reč opsesija? Mnogobrojne su asocijacije na ovu reč, ali verujem da nikome od vas nije ni prošlo kroz glavu da u ovaj kontekst stavi zdravu hranu. Nova vremena nose sa sobom i nove trendove i tendencije. Anoreksija i bulimija, sada već dobro poznati poremećaji ishrane, dobile su i  ,,mlađu sestru“ – ortoreksiju. Iza ovog stručnog naziva krije se opsednutost zdravom hranom. I dok se kod anoreksije i bulimije vodi računa o količini hrane, ortoreksija je vezana za opsesivnu brigu o kvalitetu hrane.
Ovde moramo da napomene jednu veoma važnu stvar ,da se sve ovo odnosi  na osobe koje su zdrave. Osobe koje imaju odredjenih zdravstvenih problema i nastoje ih reše prirodni i zdravim metodama treba da se stiktno pridržavaju zdravog, biljnog, sirovog načina ishrane.

Stalno se razmišlja o sastavu namirnica, planiraju se obroci kako se ne bi pojelo nešto ,,nezdravo“, prate se svi trendovi u ishrani, kupuju se najnoviji proizvodi koji doprinose boljem zdravlju…
Smatra se da se ovaj poremećaj ishrane javlja sve češće. U svakodnevnom kontaktu sa ljudima sve se više primećuje koliko je aktuelan. Sve je više ,,žrtava“ preinformisanosti koje se sve teže snalaze u šumi proizvoda koji nose etiketu ,,zdrava hrana“. Tragajući za ,,savršenim“ zdravljem malo smo se pogubili u toj šumi.

Kao i u svemu, i ovde je najteže je pronaći zlatnu sredinu. Kako pronaći ravnotežu između zanemarivanja i preterivanja?  Voditi računa o svom zdravlju, konkretno o ishrani, veoma je važno, ali biti preokupiran u toj meri da to prelazi u opsesiju svakako nije zdravo. Naprotiv. Ekstremna zabrinutost za zdravlje, uznemirenost, griža savesti i osećaj krivice ako se pojede nešto ,,pogrešno“, nanose više štete od ,,najnezdravije“ namirnice. Šta tek reći o omalovažavanju i gledanju sa visine na one koji gutaju ,,sve i svašta“!? Ili o izbegavanju društvenih okupljanja kako se ne bismo ,,ogrešili“ nečim ,,nezdravim“!? Ili o samokažnjavanju ako smo ,,zgrešili“?

Naravno, neke bolesti zahtevaju striktno pridržavanje određenih preporuka  i svakako ih se treba pridržavati. Ali biti neraspoložen, nervozan ili ljut onda kada trenutno možda nismo u situaciji da pojedemo baš sve  po pravilima koje smo sebi zacrtali, jeste krajnost koju svakako treba izbegavati. Osim toga, ishrana je samo jedno od načela zdravog načina života.

Ukratko, važno je da vodite računa o ishrani, ali ne dozvolite da vam hrana postane najvažnija stvar u životu!

Slavica Matić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *