jul
11
2014

Šljiva protiv osteoporoze

sljiva

Šljive su dobar izvor vitamina C, i time pomažu vašem telu da se bori sa infekcijama i povećava absorbciju gvožđa. Takođe, bogate su i vitaminom A i beta karotenom koji su ključni za vaš vid. Takođe, bilo suve ili sveže, šljive deluju i kao prirodni laksativi.

Šljiva smanjuje loš holesterol, neke faktore rizika da dobijete rak debelog creva, jača kosti… Ipak, preporučljivo je umereno korišćenje, zbog sorbitola i difenil-izatina, dve supstance poznate po svom laksativnom delovanju.

O kojoj god vrsti da se radi, šljiva je niskokalorično voće. Jede se najviše zbog nutritivnih svojstava: vitamina C (5 do 8 mg na 100 g, zavisno od vrste), magnezijuma, gvožđa i kalcijuma, a naročito zbog velike količine kalijuma (240 mg na 100 g). Šljiva takođe ima i vlakna (2 g na 100 g), kao i vitamine B2, B3, B6 i K.

Žene u menopauzi trebalo bi da što češće jedu suve šljive, kažu istraživači, jer je nekoliko studija potvrdilo njihovo blagotvorno dejstvo na obnovu koštane mase.Ovo voće pomaže u prevenciji osteoporoze, a potvrđena je i njihova uloga antioksidanasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *