okt
31
2014

Odličan za hladne dane

avokado (1)

Nekad egzotični delikates, avokado je danas dostupan u gotovo svim većim supermarketima i na pijacama. On je posebno bogat kvalitetnim mastima, koje prijaju u hladnijim danima, pa je odličan da njime obogatite zimsku ishranu.

Avokado je bogat mnogim zdravim nutrijentima, kao što su vitamini C, E i K, kalijum i folat. Proučavanja su pokazala da avokado deluje antiinflamatorno. On sadrži veliki procenat mononezasićenih masnih kiselina, a njihova specifična struktura je jedna od stvari koja avokadu daje antiinflamatorni efekat. Drugi razlog zašto avokado deluje antinflamatorno je velika raznovrsnost karotinoida koje sadrži, koji se nalaze u tamnozelenoj masi neposredno ispod kora. Među njima su neki koji su dosta poznati, kao što su beta karotin i lutein, ali i neki drugi koji su mnogo ređi.

 Kako da ga upotrebite?

Kako je avokado postajao sve popularniji, tako se povećavao i broj načina na koji se koristi u kulinarstvu. Mnogi još uvek misle da se on jedino može dodavati u salatu, ali daleko od toga da je to sve. Ovde imate samo nekoliko ideja za ukusna jela sa avokadom.

* Gvakamole recept i razni umaci sa avokadom su brz i ukusan način da upotrebite ovu voćku. Ima mnogo verzija umaka i namaza sa avokadom, u koje ulaze razne kombinacije avokada, belog luka, soli, bibera, paradajza, paprike, aromatičnog bilja i začina…

*  Umesto umesto štetnih jaja ili mlečnih proizvoda koji se dodaju u razne prelive za salate, možete da dodate izgnječeni avokado.

* Na tostiren hleb utrljajte češanj belog luka, a onda ga namažite avokadom, posolite i pobiberite. Izuzetno je ukusno.

* Razne smutije od voća i povrća (voće i povrće izmiksano u blenderu) možete da obogatite dodajući u njih avokado, koji će im dati gustinu krema.

* Avokado je veoma pogodan da se doda u razna jela načinjena od presnih sastojaka (za one koji su na presnoj hrani).

* Koristeći rogač, avokado i druge sastojke možete napraviti sirovi čokoladni krem.

Redovna konzumacija avokada može da doprinese da se smanje upalni procesi u telu (pogotovo upale niskog intenziteta), pomogne mršavljenju, popravi izgled kože i poprave nivoi holesterola. Avokado je zaista veoma zdrava voćka koja se može upotrebiti na mnogo maštovitih načina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *