apr
07
2017

Čičoka za dijabetičare

Biljka čičoka nosi latinski naziv Helianthus tuberosus. Nas narod je naziva i divlji krompir, dok je sirom sveta poznata kao Jerusalimska artičoka. Jestivi deo biljke je koren i izgledom veoma podseća na djumbir a njeni cvetovi na suncokret. Čičoka zapravo i spada u jednu vrstu suncokreta.

Jerusalimska artičoka je vrlo hranljiva jer sadrži visok nivo ugljenih hidrata. Preciznije, u 100 grama nalazi se: 17,44 grama ugljenih hidrata, 11-14 grama inulina, 2 grama belančevina, 1,6 grama dijetalnih vlakana, 4 mg vitamina C, 0,2 mg vitamina B1, 0,1 mg vitamina B6, 3,4 mg gvoždja, 429 mg kalijuma. Ukupna energetska vrednost iznosi 73 kCal.

Očigledno je da čičoka sadrži više kalijuma nego banane koje su čuvene po svom visokom sadržaju ovog minerala (100 grama čičoka sadrži 429 miligrama kalijuma, dok se u 100 grama banana nalazi 358 miligrama kalijuma.

Medjutim, ono sto čičoku čini naročito interesantnom nije kalijum već inulin, zbog kojeg je ovo odlična hrana za dijabetičare. Čičoka je dijabetičarima zdravija zamena za krompir jer umesto skroba sadrži inulin. On spada u polisaharide i razvija se iz fruktoze, za razliku od skroba koji se sastoji od glukoze. Inulin ne izaziva nagli skok sećera u krvi zato sto se tek u jetri razgradjuje na fruktozu, koja se na dalje u organizmu iskorisćava bez potrebe za insulinom. To je znatna razlika i prednost u odnosu na skrob iz krompira koji se razgradjuje na glukozu jos u ustima, a posledica je nagli skok sećera u krvi. To je itekako čvrst razlog da se osobe koje boluju od dijabetesa umesto krompira opredele za čičoku.

Što se tiče svih ostalih ljudi, čičoka ima jos dosta pozitivnih karakteristika koje je čine uopšteno poželjnom i korisnom namirnicom. Inulin u procesu varenja deluje kao probiotik, to znači da hrani dobre bakterije i umanjuje nivo losih bakterija, a ujedno olaksava verenje hrane. Zatim, zbog visokog nivoa probiotika i nesvarljivih vlakana na pozitivan način menja sistem na koji organizam preradjuje masti, a to utiče na smanjenje nivoa triglicerida i holesterola u krvi. Vredi reći i to da se konzumacijom čičoke organizmu obezbedjuje vise vitamina i minerala uz uobičajeno isti unos hrane, jer inulin podstiče apsorpciju hranljivih materija, pa se preporučuje svim hroničnim bolesnicima, naročito onima koji imaju poremećaj metaboličkih procesa.

Koliko je zahvalna gledajući njena nutritivna svojstva, jerusalimska artičoka je isto toliko zahvalna i kada je u pitanju njena primenljivost u ishrani. Blago je slatkasta i dovoljno ukusna da joj retko kada mogu zameriti i oni najprobirljiviji na hranu . Dakle, od sveže čičoke se može napraviti salata a za sve ostale specijalitete može se slobodno pustiti mašti na volju. Od nje se prave ukusne supe i čorbe…

Čičoka je za svakog kulinara pitoma, jednostavna i fleksibilna, kao i krompir, toliko da svako od nje moze napraviti nesto ukusno, ali i zdravo.

3 reagovanja na “Čičoka za dijabetičare”

  1. Mile kaže:

    Može li se koristiti ova „divlja“ čičoka, što raste samonikla? Može li se od korena čičoke pripremiti tinktura?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *