apr
06
2017

Naučnici otkrili da nar sadrži molekul koji usporava starenje!

Švajcarci otkrili molekul koja usporava starenje. Naučna studija sprovedena u Švajcarskoj utvrdila je da plod biljke mogranj ili nar (Punica Granatum) sadrži molekulu odgovornu za usporavanje procesa starenja.

Nar, voće rubin crvene boje, bilo je cenjeno od strane drevnih naroda, ali su naučnici tek sada uspeli otkriti u čemu je njegova tajna. Naučna istraživanja sprovedena u Švajcarskoj utvrdila su da nar sadrži molekul koji je odgovoran za usporavanje procesa starenja.

Naučnici  su izolovali molekul – urolithin A  za koju veruju da upravlja procesom koji se naziva mitofagija (deo autofagije). To je sćelijski mehanizam kojim se istrošene mitohondrije dostavljaju u lizosome radi degradacije i recikliranja čime se stvara prostor za nove.

Mitohondrije su specijalizovane za proizvodnju energije i potrebne za odvijanje metaboličkih procesa u ćeliji i proizvodnju ćelijkse energije.

Tokom vremena postaju istrošene i oštećene a proces njihove degradacije i recikliranja  postaje manje učinkovit pa ćelije završe pretrpane starim i slabo učinkovitim mitohondrijima. To šteti zdravlju mnogih organa i tkiva i slabi mišiće. Nakupljanje mitohondrija niske učinkovitosti povezano je s mnogim bolestima.

Voditelj istraživanja profesor Johan Auwerx, s Ecole Polytechnique Federale de Lausanne u Švajsarskoj rekao je: „Verujemo kako je ovo istraživanje  prekretnica u sadašnjim naporima u borbi protiv starenja i ilustruje mogućnost daljnjeg testiranja prehrambenih bioaktivnih supstanci za koje smatramo da imaju izvanredan potencijal za ljudsko zdravlje. „

Navodimo rezultate i prve naučne studije koja povezuje visok unos polifenola sa   30%-tnim smanjenjenom smrtnosti kod starijih odraslih osoba. Istraživanje, obavljeno u časopisu Journal of Nutrition, prvo procenjuje ukupni unos polifenola pomoću prehrambenih biomarkera. Istraživanje potpisuju Cristina Andrés Lacueva, Montserrat Rabassa i Mireia Urpi Sarda, iz Odela za ishranu i Bromatologiju; Raúl Zamora Ros (ICO-IDIBELL), Antonio Cherubinija (italijanski Nacionalni istraživački centar za starenje) i Luigi Ferruccija (Nacionalni Institut za starenje, Sjedinjene Američke Države).

Istraživanje se temelji na 12 godina praćenja uzorka populacije koja se sastoji od 807 muškaraca i žena u dobi od 65 i više godina.

U zaključku istraživanja naučnici  su dokazali da je ukupna smrtnost smanjena za 30% kod ispitanika koji su imali visok unos polifenola (> 650 mg / dan) u poređenju sa učesnicima koji su imali niski polifenolni unos (<500 mg / dan).

Raúl Zamora Ros prvi autor studije, ističe da „rezultati potvrđuju naučne dokaze koji sugerišu da osobe koje konzumiraju ishranu bogatu voćem i povrćem imaju niži rizik razvoja nekoliko hroničnih bolesti i ukupne smrtnosti.“

Niz drugih zdravstvenih pogodnosti već je utvrđeno za nar .

Nar je pun antioksidansa koji:

  • smanjuju rizik od srčanih bolesti
  • snižavaju krvni pritisak i LDL holesterol
  • mogu pomoći u borbi protiv upala prostateraka prostate i raka dojke
  • poboljšavaju memoriju
  • poboljšavaju izdržljivost sportista
  • zaustavlja razvoj patogenih bakterija klostridije i stafilokoka auris.

Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *