jul
16
2014

Najzdravije letnje namirnice

ln

Letnji meseci donose obilje svežeg voća i povrća. Čisto da vas podsetimo na nekoliko namirnica koje nikako ne bi trebalo da propustite, sada kada im je sezona, ali čije zalihe možete da pripremite i za zimu…

BorovnicaBorovnice

Ova sitna voćka donosi brojne dobrobiti. Bogata je mineralima, vitaminima i antioksidansima i pomaže telu da se izbori protiv bolesti. Nedavna istraživanja su utvrdila da, pored ostalog, poboljšava i rad mozga. Kako da je konzumirate? Možete, na primer, da dodate pregršt borovnica u salatu.  Ako hoćete da uživate u njima i zimi, kupite dovoljnu količinu i stavite u zamrzivač.

 

 

 

tivTrešnje i višnje

Bogate su antocijanima, antioksidansima koji pomažu da se smanje bolovi i otok zglobova (posebno višnje). Trešnje spadaju u namirnice koje pomažu da bolje spavamo, pa su dobre za večeru. Zamrznute, čuvaju većinu korisnih svojstava koje imaju i sveže, pa nije loše da spremite zalihu za zimu. I, naravno, odlične su za tradicionalni kolač, pitu sa višnjama/trešnjama, koji tako prija uz zimske obroke…

 

 

dibDinje i lubenice

Veoma su sočne i pune elektrolita, pa su odlične za nadoknadu tečnosti leti, kada se mnogo znojimo. Lubenice pomažu radu bubrega, a semenke lubenice sadrže supstance koje pomažu snižavanju krvnog pritiska (nije štetno ako izgrickate i progutate poneku semenku!) Dinje su posebno bogate biljnim enzimima, koji pomažu da se popravi enzimski status organizma, a neka istraživanja ukazuju i da sadrži supstance koje pomažu opuštanju i deluju protiv gorušice.

b1Breskve

Breskve su bogate kalijumom, biljnim vlaknima i vitaminom C, pa su odlične, na primer, ako hoćete da dan-dva provedete na voću (za letnje “čišćenje” organizma). Kada ih izmiksate sa jabukom, dobićete veoma ukusan i osvežavajući letnji napitak.

Leto je pravo vreme da se odmorite od kuvanih, masnih i teških jela i uživate do mile volje u ovim jednostavnim, ali veoma zdravim darovima prirode! Idealno vreme da počnete da uvodite postepene i korenite promene do potpunog prelaska na zdrav nacin ishrane biljnom hranom i praktikovanje zdravih zivotnih navika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *