jul
17
2014

Ječam za zdrava creva, srce i krvne sudove

jecam

Ječam je jedna od žitarica koje se najviše gaje u svetu. Ima ukus koji pomalo podseća na orašaste plodove, teksturu koja podseća na testeninu. Može se koristiti kao zamena za pšenicu, i odličnog je ukusa kada se servira sa karijem.

Možda je najveća korist od ječma u tome što sadrži veoma veliku količinu biljnih vlakana. Samo 200g ječma sadrže 55% preporučene dnevne količine biljnih vlakana. To je više nego što ogromna većina ljudi koja se hrani na prosečan način unese sa svom harnom koju pojede tokom čitavog dana.

Biljna vlakna su od suštinskog značaja za dobru crevnu peristaltiku. Spor sistem za varenje je jedan od glavnih faktora rizika za rak debelog creva, tako da je redovno pražnjenje creva suštinski važno za zdravlje. Takođe je utvrđeno da redovno konzumiranje ječma pomaže telu da sintetizuje dve kratkolančane masne kiseline, propionsku i acetinsku, koje se kao gorivo koriste prevashodno u ćelijama jetre i mišića (iz istorijskih izvora i na osnovu proučavanja skeleta pretpostavčlja se da su gladijatori konzumirali gotovo isključivo biljnu hranu – bili su vegetarijanci! – i to najviše upravo ječam, zbog toga što daje mišićnu snagu).

Nedavno je ugledni časopis Američki žurnal kliničkog nutricionizma objavio članak koji ukazuje da velika količina biljnih vlakana koju sadrži ječam ima povoljno dejstvo na holesterol. Razlog je taj što biljna vlakna sadrže dosta beta-glukana, koji se vezuje za kiseline iz žuči i pomaže da se eliminišu putem creva. Žučne kiseline se sintetišu od holesterola, pa kada se izbace putem creva, telo mora da ih napravi više, a za to koristi nepoželjni holesterol.

Takođe je utvrđeno da ječam donosi dobrobiti kardiovaskularnom sistemu, posebno kod žena u postmenopauzi. Rezultati objavljeni u Američkom časopisu za srce pokazali su da dodavanje ječma u ishranu usporava proces ateroskleroze (taloženja naslaga koje sužavaju krvne sudove).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *